Forrás: Magyar Rádió

MDF: a Parlamentben és a pénzügyminiszternél is a haláladó ellen

2004. július 21., szerda 18:54

267 olvasás

Igazságtalannak és méltánytalannak tartja a Magyar Demokrata Fórum az örökösödési adó intézményét, és ennek megszüntetését javasolja.

Az MDF országgyűlési határozati javaslatot terjesztett be az örökösödési adó eltörlését célozva, amit a parlament az ősszel tárgyal – mondta Herényi Károly, a párt frakcióvezetője.

– A következő esztendei költségvetés szakmai előkészületei most folynak a Pénzügyminisztériumban, ezért levélben fordulok Draskovics Tibor pénzügyminiszter úrhoz, hogy már az előkészületek során vegyék figyelembe a kezdeményezésünket, és a költségvetésből ezt az adónemet bevételi forrásként töröljék el, illetve ne vegyék figyelembe. Ez körülbelül 7 milliárd forintot tesz ki egy esztendőben – mondja Herényi Károly. – Sokkal kisebb az a pozitívum, amit az anyagi bevétel jelent, mint az a káros negatív hatás, ami erkölcsileg is elfogadhatatlan, hogy az állam akkor turkál a polgárok zsebében, amikor a gyász legnehezebb napjait éli meg. Ráadásul itt olyan ingatlanokról és ingóságokról van szó, amelyeket már egyszer vagy többször adózott pénzekből vásároltak meg az elhunytak, a tulajdonosok, úgyhogy erkölcstelen ennek a további megadóztatása.

– A családot érintő örökösödési adó mértéke mekkora most?

– Ez attól függ, hogy mi képzi az öröklés tárgyát, ez akár 20 százalékig is elmehet. Számos olyan esetről tudunk, amikor az örökösnek a lakást kellett eladnia, mert a viszonylag nagy értékű ingatlan utáni örökösödési illetéket nem volt képes kifizetni. De ugyanez igaz a vállalkozásokra is, ahol szintén van ilyen adókötelezettség, illetve illetékfizetési kötelezettség, és itt vállalkozásokat kellett megszüntetni, mert nem volt forrás a pénzek előteremtésére.

– A többi európai uniós országban hogyan működik ez?

– Lényegesen kisebb, hiszen el akarják kerülni a bizonyos értelemben kettős adóztatásnak is minősíthető aktust. Van néhány olyan ország, igaz, nem európai uniós, ahol ezt a gyakorlatot teljesen eltörölték, ilyen például Kanada, Ausztrália és Izrael.

Balogh Balázs

Comments are closed.