Forrás: Origo

Holttesteket már találtak a magyar nácivadászok

2004. július 20., kedd, 11:28

Az eddig beérkezett öt bejelentés közül egyelőre egyet vizsgáltak ki a Magyarországon is elindított nácivadász program keretében. Egy dunántúli faluban meg is találták három olyan ember holttestét, akiket állítólag nyilasok öltek meg még 1944-ben, a feltételezett elkövető ellen azonban nincsenek megalapozott információk. Az adatvédelmi biztos továbbra is aggályosnak tartja a programot, a nácikutatás magyar koordinátora szerint azonban minden törvényesen zajlik.

Nagyjából egy hete él az a telefonvonal, amelyre azok jelentkezését várják, akiknek információjuk van Magyarországon élő náci bűnösökről. A jeruzsálemi Wiesenthal Központ által több országban elindított program magyarországi koordinátora, Beer Iván az [origo]-nak elmondta, eddig öt bejelentést kaptak.

Akadt köztük, aki egy olyan állítólagos egykori nyilasról adott információkat, aki aztán a szocializmus idején is vezető pozícióba került. Beer hozzátette, ez a bejelentő jelezte, hogy meg akarja őrizni névtelenségét, és nem tart igényt a központ által felajánlott 10 ezer eurós jutalomra sem. Igaz, a pénzt egyébként is csak akkor adják ki, ha valaki olyan információt ad, amely a bíróság előtt is megállja a helyét.

A program keretében eddig egy bejelentést vizsgáltak ki komolyan. A Wiesenthal Központ múlt heti sajtótájékoztatóján beszéltek arról, hogy levelet kaptak egy dunántúli faluban élő idős asszonytól, amelyben az áll, hogy 1944-ben a családja kertjében lőtt agyon két nyilas három munkaszolgálatost. Az asszony állítása szerint az egyik nyilas még ma is a környéken él. A bejelentés ellenőrzése során azonban kiderült, hogy a nő csak hallomásból ismeri a történteket, és az állítólagos elkövetővel szemben nincsenek megalapozott információk, így az üggyel nem foglalkoznak tovább. Megtalálták viszont azt a három holttestet, akiről az idős asszony beszélt – mondta Beer Iván, hozzátéve, hogy őket most tisztességes körülmények között eltemetik.

Az ombudsman még vizsgálja az adatkezelést

Közben Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Nap-kelte keddi műsorában kijelentette, hogy nem küldhetőek ki jogszerűen Izraelbe a Simon Wiesenthal Központ nácivadász akciójában gyűjtött adatok Magyarországról. „Az adatvédelmi törvény egyértelműen azt mondja, hogy csak akkor lehet személyes adatot külföldre továbbítani, hogyha ahhoz az érintett hozzájárul, törvény elrendeli, vagy nemzetközi szerződés lehetővé teszi” – idézte az ombudsmant az MTI.

Péterfalvi szerint Izrael nem nyújt olyan adatvédelmi biztonságot, mint amilyet az Európai Unió meghatároz. Az ombudsman szerint a Wiesenthal Központ bécsi székhelyére is csak azzal a feltétellel lehet adatot küldeni, ha törvényes a magyarországi információkezelés. Márpedig Péterfalvi szerint még ezt is vizsgálni kell. Az ombudsman szerint annak ugyanakkor nincs akadálya, hogy a központ hirdetésekben kérjen adatokat még élő náci bűnösökről, mondván, hogy „a magánszférára nézve lehet ilyen hirdetést feladni”.

Beer Iván az ombudsman kifogásaival kapcsolatban azt mondta, hogy szerintük a program nem vet fel adatvédelmi aggályokat. Kérdésünkre elmondta, hogy koordinátorként ő arra van felhatalmazva, hogy a begyűjtött információkat továbbítsa a Wiesenthal Központnak. Emlékeztetett arra, hogy a központ nem izraeli állami intézmény, hanem egy civil szervezet. Hozzátette azt is, hogy ha olyan információk kerülnek a birtokukba, amelyek alapján eljárást lehet indítani, akkor azokat átadják a magyar hatóságoknak.

[origo]

Comments are closed.