Magyar Rádió

2004. július 18., vasárnap 10:35

Egyre zavarosabb a helyzet a Palesztin Hatóság területein, különösen a gázai övezetben. Arafat a pénteki emberrablások, és Ahmed Korei miniszterelnök szombati lemondása után reformokat ígért, hogy a jelenlegi 12-13 fegyveres alakulatot három egységgé szervezi. Hozzá hűséges unokatestvérét Musza Arafatot, aki eddig a katonai elhárítás feje volt, kinevezte a nemzetbiztonsági alakulatok élére.

Az Arafathoz hűséges erők Gázában elfoglalták a közszolgálati tévé és rádió épületét, és a város rendőrkapitányságát. A kinevezés hatására több ezres tüntetés zajlott, majd Arafat ellenzéke elfoglalta és felgyújtotta Han Junisz palesztin katonai őrhelyét, és szélnek eresztette Arafat ottani híveit.

A zavargások kapcsán egyre inkább előkerül a PFSZ gázai övezetben zajló belső tisztújító szavazásokon győzelemre álló Mohammed Dahlan neve. A gázai reform mozgalom mögött álló Dahlan előzőleg a biztonsági ügyek minisztere volt. Dahlan múlt héten a New York Timesnak azt nyilatkozta, hogy a Gázai övezet vagy független lesz, vagy Szomáliává válik.

Az izraeli politikusok igyekeznek távol maradni az eseményektől, inkább a jelenlegi koalíció kibővítéséről tárgyalnak. A történésekben annak bizonyítékát látják, hogy a palesztin oldalon nincs megfelelő tárgyalópartner, és csak egyoldalú lépésekkel lehet megoldani a problémákat.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.