Origo

Jasszer Arafat nem fogadta el Ahmed Korei lemondását, aki azonban ennek ellenére sem vonja vissza döntését. A palesztin miniszterelnök a lemondása előtt a Gázában elkövetett emberrablásokra panaszkodott. Az emberrablók Arafat elégtelen korrupcióellenes fellépése miatt tiltakoztak. A zűrzavar hátterében a politikai befolyást szerezni akaró szélsőséges csoportokat sejtik.

Ahmed Korei palesztin kormányfő szombaton kora délután benyújtotta lemondását Jasszer Arafat elnöknek, de Arafat nem fogadta el. A rendkívüli kabinetülés után megerősítették, hogy Korei nem vonja vissza lemondását. „Válság van. A biztonsági helyzet terén káosz uralkodik” – vetette oda újságíróknak Korei a palesztin kabinet rendkívüli ülése után. Dzsamál as-Subaki, a helyi kormányzati ügyek minisztere azt mondta, hogy a miniszterelnök ragaszkodni fog bejelentett döntéséhez és „nem fogja visszavonni” lemondását. Subaki hozzátette: a kabinet hétfőn ismét ülést tart a politikai válság megvitatására. A szombat délutáni rendkívüli kabinetülésen Jasszer Arafat nem volt jelen.

A miniszterelnök kora délután nyújtotta be lemondását, de röviddel később Száeb Erekát kabinetminiszter közölte, hogy Arafat elutasította azt. Korei lemondása előtt nyilvánosan panaszolta, hogy „példátlan zűrzavar” uralkodik a Gázai övezetben, miután pénteken több emberrablást hajtottak végre palesztin csoportok, akik az ellen tiltakoztak, hogy Arafat nem lépett fel megfelelően a korrupció ellen. A túszokat – többek között a helyi rendőrfőnököt, Gázi al-Dzsabali tábornokot – később szabadon engedték.

Az Arafat vezette Fatah mozgalomhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres csoport felszólította szombaton a Palesztin Hatóságot, hogy menessze „a korrupció jelképeit, akik még mindig ott ülnek számos felelős poszton”. Jasszer Arafat – vélhetően az emberrablók követelései hatására – szervezeti és személyi változásokat jelentett be szombaton. Például azonnali hatállyal nyolcról háromra csökkentette a biztonsági szolgálatok számát, amit már régóta követelt a nemzetközi közvélemény és maga Korei is. A három szolgálat ezentúl a rendőrség, az általános biztonsági szolgálat és a hírszerzés lesz.

Arafat a rendőrség élére az elrabolt majd szabadon engedett al-Dzsabali helyére Száeb el-Ádzsiz tábornokot, az általános biztonsági szolgálat vezetőjévé pedig saját rokonát, Músza Arafat tábornokot nevezte ki. Nem volt hajlandó leváltani ugyanakkor a biztonsági szolgálatok két magas rangú vezetőjét, Amin Hindit és Rasíd Abu Sbakot, akik pedig benyújtották lemondásukat az emberrablások miatt.

Szakértők szerint a jelenlegi palesztin helyzet világosan bizonyítja, hogy a szélsőséges palesztin csoportok minél nagyobb befolyásra akarnak szert tenni Gázában, mielőtt az izraeli hadsereg végleg kivonul onnan. A Korei és Arafat közötti szombati politikai kötélhúzás nehéz helyzetbe hozta a jelenlegi palesztin kormányzatot. A palesztin nemzetbiztonsági tanács szombatra virradóra szükségállapotot hirdetett ki a Gázai övezetben, és megerősítették a palesztin kormányzati intézmények védelmét.

[origo]

Comments are closed.