Magyar Rádió

2004. július 17., szombat 9:14

A Palesztin Népi Biztonsági Tanács szükségállapotot hirdetett a Gázai övezetben, a pénteki három emberrablás után. Fokozottan őrzik a palesztin kormányzati épületeket és a biztonsági szervezetek alkalmazottai nem mehetnek szabadságra.

A bejelentés röviddel azután történt, hogy fegyveresek kiszabadították az elrabolt francia segélymunkásokat és egy palesztin katonatisztet. Az emberrablók vezetője azt mondta, hogy a foglyokat Arafat, ENSZ-hivatalnokok és a jeruzsálemi francia konzulátus beavatkozása után engedték szabadon.

Arafat PFSZ-ének egyik fegyveres osztaga, az Abu Arris Brigádok rabolták el a franciákat. Előzőleg a korrupcióval vádolt palesztin rendőrfőnököt rabolták el, majd engedték szabadon. Palesztin források szerint a válság kérdéseket vet fel a kormány jövőjével kapcsolatban, amit a vasárnapi kormányülésen vitatnak meg.

Több palesztin vezető benyújtotta lemondását Arafathoz a kaotikus helyzet és a palesztin hatóság reformjának hiánya miatt – adta hírül egy palesztin vezető. Nem világos, hogy Arafat elfogadta-e a lemondásokat.

Az emberrablások tükrözik a növekvő feszültséget a Gázai övezetben, amit a 2005 végéig tervbe vett izraeli kivonulás okoz, a különböző fegyveres csoportok egymással versengve próbálják erősíteni pozíciójukat. Az izraeli katonaság bizonytalan időre megtiltotta, hogy izraeli civilek és újságírók a Gázai övezetben tartózkodjanak.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.