MNO

2004. július 16. 15:50

MNO

Új-Zéland formális bocsánatkérést követel. Izrael sajnálkozását fejezte ki az útlevél hamisítási botrányt követően.

Wellingtonban ismeretlenek 16 zsidó sírra horogkereszteket és náci jelmondatokat festettek csütörtökről péntekre virradóan, a diplomáciai botrány kirobbanását követően – adta hírül a radio.hu.

Ismeretes, a hét közepén féléves börtönbüntetésre ítéltek Új-Zélandon két izraelit, mert törvénytelenül, a hatóságok kijátszásával megpróbáltak helyi útlevélhez jutni. Az új-zélandiak bizonyosak benne, hogy a Moszad, az izraeli titkosszolgálat ügynökeit kapták el, amit Izrael hivatalosan soha nem cáfolt, bár nem is erősített meg.

A nemzetközileg is nagy felháborodást kiváltó esetet követően, Új-Zéland diplomáciai szankciókat határozott el Izraellel szemben, felfüggesztették a magasabb szintű kapcsolatokat, és Mose Kacav elnököt sem fogadják augusztusi, ausztráliai látogatása alkalmából. Az új-zélandi külügyminiszter azt is sérelmezte, hogy, mindeddig Izrael nem kért hivatalosan bocsánatot és nem ismerte el felelősségét az ügyben.

Válaszul erre, Silvan Salom külügyminiszter azt mondta, hogy Izrael sajnálja az incidenst, és mindent elkövet, hogy a két ország között helyreálljon a jó kapcsolat.

Az izraeli Haaretz angol kiadvány megjegyzi, Új-Zélandban eddig nem volt hagyománya az antiszemitizmusnak.

Comments are closed.