Hírtv

2004. júl. 16., 09:38

Meggyaláztak tizenhat sírt az új-zélandi főváros zsidó temetőjében, egy nappal azután, hogy hat hónapi börtönbüntetésre ítéltek két kémkedéssel vádolt izraelit. Az új-zélandi Zsidó Tanács elnöke szerint az ügy kapcsolatban áll a két izraelivel, akik az ellenük hozott ítélet szerint hamis új-zélandi útlevelekhez próbáltak jutni. Az ügy miatt a szigetország felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

A Moszad két feltételezett tagja áprilisban, illegálisan próbált hozzájutni a szigetország útleveléhez. Miután tettüket beismerték, a két férfit hat hónap börtönbüntetésre ítélték.

Helen Clark új-zélandi miniszterelnök éles kirohanást intézett Izrael ellen és bejelentette: felfüggesztik a két ország magas szintű diplomáciai kapcsolatait. A miniszterelnök asszony hozzátette: Országa elzárkózik attól, hogy az izraeli elnök augusztusi Ausztrál útján Új-Zélandot is felkeresse. Helen Clark hangsúlyozta, hogy Wellington már három hónappal ezelőtt magyarázatot és bocsánatkérést várt Izraeltől, de egyiket sem kapta meg.

Az izraeli külügyminiszter ezek után sajnálatát fejezte ki a történtek miatt és ígéretet tett az ügy kivizsgálására. Silvan Shalom hozzátette: országa mindent meg fog tenni, hogy helyreállítsa a két ország megromlott kapcsolatát.

Comments are closed.