MNO

Izrael nem kér bocsánatot

2004. július 16. 16:31

MNO

Az új-zélandi törvényszék hat hónap börtönbüntetésre ítélte az izraeli titkosszolgálat két feltételezett tagját, a harmincéves Uriel Zose Kelmant, és az ötvenéves Eli Carat. Izrael nem kér bocsánatot az üggyel kapcsolatban.

Az idén márciusban letartóztatott titkos ügynökök törvénytelen úton próbáltak új-zélandi személyi okmányokat szerezni. A bíróság hat hónapos letöltendő börtönbüntetésre, és mellékbüntetéseként fejenként 32 ezer dollár megfizetésére ítélte őket.

A szigetország miniszterelnöke az ügy kapcsán bejelentette, hogy Új-Zéland felfüggeszti diplomáciai kapcsolatait Izraellel. Hozzátette, Wellington március óta vár Izrael magyarázatára és bocsánat kérésére, hiába. „Az izraeli hírszerzés akciója nem egyszerűen elfogadhatatlan, hanem sérti a nemzetközi jogokat és károkat okoz Új-Zéland szuverenitásának is” – fogalmazott. A szigetország lemondta Mose Kacav izraeli elnök nyár végére tervezett új-zélandi látogatását is.

Izrael nem kér bocsánatot az üggyel kapcsolatban. Az ország külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy Izrael mindent elkövet a kétoldalú kapcsolatok mielőbbi helyreállításáért.

Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban pénteken meggyaláztak 16 zsidó sírt. A vandálok felborogatták a sírköveket, és horogkeresztet festettek a földre. Az új-zélandi Zsidó Tanács elnöke kijelentette, hogy az ügy biztosan kapcsolatban áll a két izraeli Moszad ügynök csütörtöki elítélésével. (AFP; Reuters)

Comments are closed.