Origo

Elégedetlen palesztin fegyveresek elrabolták, majd rövid idő múlva szabadon engedték pénteken Gazi al-Dzsabali tábornokot, a palesztin területek rendőrfőnökét, akinek a leváltásáról ígéretet csikartak ki a kormányból.

Az emberrablók a Dzsenín Mártírjainak Brigádja néven azonosították magukat. A csoport egy laza, ideológiailag közömbösnek minősített szervezethez, a Palesztin Népi Ellenállási Bizottsághoz tartozik, amely a különféle milíciákból kivált fegyveresek alkotnak. Céljuk az, hogy javítsanak a munka- és életkörülményeken. Gazi al-Dzsabali rendőrtábornokot az ellenfeleik közé sorolták, és korrupcióval vádolják.

A Dzsenín Mártírjainak szóvivője szerint a tábornok elrablását figyelmeztetésnek szánták. Három évet adtunk a palesztin hatóságnak a korrupció elleni reformokra. Hosszú ideig vártunk, de nem csináltak semmit. Most a magunk módján cselekszünk – mondta az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak.

Az emberrablást lövöldözés kísérte, amelyben megsebesült két testőr. A tábornokot a Gáza várostól délre fekvő Bureidzs menekülttáborba hurcolták, és ott hangosbemondón keresztül bejelentették akciójukat. A tábort a rendőrség körbezárta, s rövidesen megjelentek a Palesztin Hatóság képviselői, hogy elérjék a rendőrfőnök elengedését.

Négy órával az emberrablás után az ügy megoldódott: a tábornokot átadták a hatóságoknak egy megállapodás fejében, amelynek értelmében állítólag leváltják posztjáról Gazi al-Dzsabalit, és bíróság elé állítják korrupció vádjával. A hírt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, de egy magas beosztású palesztin tisztségviselő szerint Jasszer Arafat elnök is beleegyezett Dzsabali menesztésébe.

Dzsabali állt a palesztin rendőrség élén azóta, hogy a palesztin területek korlátozott autonómiát kaptak. Erős kezű vezetőnek ismerik, aki Jasszer Arafat utasításait követve fellépett annak politikai ellenfelei ellen is. Sok ellenséget szerzett, és az elmúlt években több merényletet is túlélt. Elrablását a hírügynökségek annak a jelenként értelmezik, hogy a gázai övezetben nő a káosz és fokozódik a pozícióharc a tervezett izraeli kivonulás közeledtével.

Öt franciát is elraboltak a Gázai övezetben

Elraboltak öt francia állampolgárt palesztin fegyveresek a Gázai övezetben pénteken késő este – közölték palesztin biztonsági tisztségviselők. A franciák – két nő és három férfi a déli Hán Juniszban kávéztak, amikor a fegyveresek elhurcolták őket.

Palesztin tisztségviselők azt mondták, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megtalálják az áldozatokat és elérjék szabadon bocsátásukat. Az incidens a harmadik emberrablásos eset tíz órán belül a Gázai övezetben.

(MTI)

Comments are closed.