HVG

2004. július 16. 08:31

Meggyaláztak tizenhat sírt Wellington zsidó temetőjében, egy nappal azután, hogy a szigetországban hat hónapi börtönbüntetésre ítéltek két izraeli kémet.

Hat hónap börtönre ítélték az izraeli titkosszolgálat, a Moszad két feltételezett tagját csütörtökön Új-Zélandon, mert a távoli szigetország útleveléhez próbáltak hozzájutni illegálisan. Az ügy kapcsán Wellington felfüggesztette magas szintű diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Az ítélet szerint a márciusban letartóztatott Uriel Zose Kelman és Eli Cara törvénytelenül próbált új-zélandi személyi iratokat szerezni. A szabadságvesztésen felül fejenként 32 ezer dollár pénzbüntetést is kell fizetnie a két feltételezett izraeli titkosügynöknek.

Helen Clark új-zélandi miniszterelnök az ügy kapcsán éles kirohanást intézett Izrael ellen és bejelentette, hogy felfüggesztik a két ország magas szintű diplomáciai kapcsolatait. Elmondta, hogy Wellington három hónappal ezelőtt magyarázatot és bocsánatkérést várt el Izraeltől, de egyiket sem kapta meg. A diplomáciai szankciók részeként Wellington lemondta Mose Kacav izraeli elnöke augusztusra tervezett új-zélandi látogatását, és késleltetik az új izraeli nagykövet akkreditációjának jóváhagyását.

Ismeretlenek feldúlták a az új-zélandi főváros temetőjét: sírköveket, és horogkeresztet festettek a földre. David Zwart, az Új-zélandi Zsidó Tanács elnöke szerint nem kétséges, hogy az ügy kapcsolatban áll a két izraeli csütörtöki elítélésével, akik az ítélet szerint hamis új-zélandi útlevelekhez próbáltak jutni.

„Úgy vélem, közvetlen kapcsolat van az Izrael elleni igen kemény szavak és azok között az emberek között, akik úgy gondolják itt, hogy ma ütni lehet egyet Izraelen, holnap pedig a zsidókon” – mondta a sajtó képviselőinek a zsidó tanács elnöke.

Comments are closed.