Magyar Rádió

2004. július 16., péntek 11:46

Izrael sajnálja, hogy Új-Zéland diplomáciai szankciókat alkalmaz vele szemben, de a külügyminiszter sem cáfolta, hogy izraeli titkosügynökök buktak le a szigetországban.

Izraelben az utóbbi napokban az új-zélandi fejlemények találhatók a lapok címoldalán. Csütörtökön féléves börtönbüntetésre ítéltek Új-Zélandon két izraelit, mert törvénytelenül, a hatóságok kijátszásával megpróbáltak helyi útlevélhez jutni. Az új-zélandiak bizonyosak benne, hogy a Moszad, az izraeli titkosszolgálat ügynökeit kapták el, amit Izrael hivatalosan soha nem cáfolt, bár nem is erősített meg.

Az eset kapcsán Új-Zéland diplomáciai szankciókat határozott el Izraellel szemben, felfüggesztették a magasabb szintű kapcsolatokat, és nem fogadják Mose Kacav elnököt augusztusban, útban ausztráliai látogatása felé.

Silvan Salom külügyminiszter azt mondta, hogy Izrael sajnálja az incidenst, és mindent elkövet, hogy a két ország között helyreálljon a jó kapcsolat.

Az ítélet másnapján ismeretlenek Wellingtonban 16 zsidó sírra horogkereszteket és náci jelmondatokat festettek, pedig Új-Zélandon nincs hagyománya az antiszemitizmusnak.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.