MNO

Az észak-amerikai lapok szemléje

2004. július 16. 8:47

Ernesák Terézia

Átszabja egy izraeli cég Miami arculatát. Hogy az Egyesült Államok profilját ki határozza meg az elkövetkező években, azt még nem tudhatjuk, ám Boston valósásgos választási lázban ég. Csak be ne robbanjon – teszik hozzá a terrortámadástól félő helyiek.

Felvásárolta Miami belvárosának jó telkeit egy izraeli cég és most azt tervezi, hogy egy legalább egymilliárd dolláros beruházással „átszabja” a floridai nagyváros központjának arculatát.

A tervezett beruházásról hírt adó Miami Herald című napilap szerint Miami belvárosában ezután valószínűleg nem csillogó-villogó üzletek, hangulatos éttermek és sétáló-utcák csábítanak majd, hanem egymás hegyére-hátára épített lakótömb-monstrumok, méregdrága lakásokkal.

Választási lázban – Boston „berobbanhat”?

Észak-Karolina az újonnan kiválasztott demokrata alelnökjelölt-jelölt szűkebb hazája; ám ez a szűkebb haza, nagy meglepetésre, nem népszerű „fiát”, illetve annak pártját támogatja voksaival, hanem a politikai ellenfelet, George Busht! A Washington Times a Gallup közvélemény-kutató intézet és a „USA Today” című lap közös felmérésére hivatkozva közli: az észak-karolinai választókat nem hozta lázba John Edwards szenátor leendő alelnök-jelöltsége, vagyis ettől még nem húznak jobban a demokratákhoz. Bush elnökre ebben az államban a voksolók ötvennégy százaléka szavazna, míg John Kerry, massachusettsi szenátorra csupán harminckilenc százalékuk. George Busht az észak-karolinaiak hatvanhét százaléka „határozott és döntésképes” politikusnak tartja, míg John Kerryről mindösszesen negyven százalékuk gondolja ezt. Úgy tűnik hát, hogy Edwards kiválasztása nem feltétlenül „hozza” a déli szavazókat a Demokrata Pártnak…

Boston városa rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készül a Demokrata Párt elnökjelölő konvenciójára – írja a Boston Globe. „Száz százalékos garancia ugyan nincs, de mi mindent megpróbálunk, hogy a lehető leginkább megnehezítsük bárkinek is, hogy támadást intézzen ellenünk!” – nyilatkozta a lapnak Joseph Higgins, a bostoni parti őrség belbiztonsági vezetője. A bostoniak ugyanis amiatt aggódnak különösen, hogy a város óriási gáz-tankereit éri terrorista támadás. Itt van ugyanis az Egyesült Államok négy, cseppfolyósgáz-termináljának egyike; az egyetlen egyébként, amely sűrűn lakott területen van. Bostonban speciális intézkedéseket foganatosítanak a gáz-tankerek védelmére, de hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, arról – nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva – nem kívánnak nyilatkozni. A keleti parti városban több mint tízezer rendőr lesz a konvenció idején, külön ellenőrzik a metrót, a hidakat és a tengerpartot.

Ha van valaki, aki igazán a republikánusok malmára hajtja a vizet -igaz, akaratán kívül-, akkor az nem más, mint Michael Moore, a „Fahrenheit 9/11” című, vitatott botrányfilm megalkotója, a maga demagóg Bush-ellenességével. A New York Times kolumnistája (David Brooks) magyarázatot talál arra is, hogy Moore-t miért is öleli magához oly’ hevesen az európai publikum? Idézi hozzá a kövér rendező Münchenben elmondott szentenciáit. „Mi, amerikaiak szörnyű tudatlanságtól szenvedünk. Semmit sem tudunk az országunk határain kívüli világról. Hülyeségünk zavarba ejtő…” – mondta, állítólag, Moore rendező. S az európaiak közül sokan szintén ezt és így gondolják, és saját véleményüket látják megerősítve Moore zagyva mondataiban.

Szintén a New York Times számol be arról, hogy New York elegáns negyedében, West Village-ben, az egyik divatos butik ablakait Bush-ellenes matricákkal ragasztották tele, a kirakatba pedig az elnököt gúnyoló irományokat biggyesztettek a butikosok. „Mi ugyan a divatszakma emberei vagyunk, de azért nekünk is van véleményünk” – mondta a new yorki napilap munkatársának Robert Duffy,a butikot működtető Marc Jacobs International elnöke.

Comments are closed.