HVG

Magyarországra is kiterjesztették az „Utolsó esély” néven futó, még életben lévő nyilasok felkutatását célzó kezdeményezést. Telefonon lehet bejelentést tenni a vélt bűnösökről. Az akció azonban könnyen visszafelé sülhet el, ártatlan emberek meghurcolásához vezethet, és muníciót adhat az antiszemitáknak.

Az akció azokat kívánja felelősségre vonni, akik a második világháború idején, tehát 60-65 évvel ezelőtt részt vettek a zsidóság elpusztításában, de mindmáig megúszták a büntetést. Ha bebizonyosodik bűnrészességük, magyar bíróság előtt kell felelniük tetteikért. Utolsó esély, hiszen ha még életben is vannak e háborús bűnösök, közel járnak a nyolcvanhoz, de inkább a kilencvenhez, vagy a százhoz.

Az „Utolsó esélyt ” az amerikai Simon Wiesenthal Központ szervezi, a miami (USA) székhelyű Targum Shlishi alapítvány 100 ezer dollárral támogatja. A túlélőket, szemtanúkat vagy akár tettestársakat arra igyekeznek rábírni, hogy információikat egy pesti telefonszámon közöljék. Akik megfelelő bizonyítékkal szolgálnak, akár 10 ezer eurós jutalomban részesülhetnek- jelentette be az akció ötletadója és koordinálója, Efraim Zuroff, az izraeli Wiesenthal Központ igazgatója, keddi, Budapesten tartott sajtóértekezletén. Zuroff elmondta: az Igazságügyi Minisztérium képviselőjével folytatott megbeszélésein ígéretet kapott az akciójuk támogatására: megalapozott gyanú esetén a feljelentetteket bíróság elé állítják.

Jóllehet a rendszerváltás óta egyetlen zsidógyilkos túlélő ellen sem indítottak eljárást, az „Utolsó esély” szervezői szerint sokan elkerülték az igazságszolgáltatást. Idézetek egy idős falusi hölgy hozzájuk eljuttatott leveléből: 1944-ben egy nyilas apa és fia házuk kertjében megásatta két zsidó munkaszolgálatossal saját sírjukat, majd belelőtték őket. Az áldozatok állítólag mind a mai napig ott vannak eltemetve, a gyilkosok pedig, azóta is a faluban élnek háborítatlanul.

Annak a jogelvnek alapján, hogy a második világháborús bűntettek nem évülhetnek el, az „Utolsó esély” akciót 2002-ben a baltikumi országokban, tavaly Lengyelországban, Romániában és Ausztriában hirdették meg, idén nyáron pedig Horvátországra is kiterjesztették a kampányt. Eddig az említett országokban összesen 290 gyanúsítottról kaptak információkat, közülük 73-nak az adatait továbbadták a hatóságoknak.

Nem mindenki ért egyet a kezdeményezéssel. Azok a világháborús bűnösök, akik esetleg mostanáig megúszták a felelőségre vonást, a biológia törvényei szerint hamarosan kihalnak, viszont a jutalommal járó telefonos feljelentősdi esetleg ártatlan emberek meghurcolásához vezethet. Ráadásul az akció negatív visszhangot válthat ki, mi több, erősítheti az antiszemitizmust. Az „Utolsó esély” magyarországi programfelelősét, Beer Ivánt ezek a félelmek hidegen hagyták, és mint a sajtóértekezleten kifejtette, a megvénült bűnösök felkutatásától semmi sem tántoríthatja el őket.

H.Gy.

Comments are closed.