Origo

A terrorfenyegetés előkészületével gyanúsított palesztin fogorvos ügye befejező szakaszához érkezett. A vádemelésről később döntenek, jelenleg az iratok ismertetése folyik. A férfit még az izraeli államfő áprilisi magyarországi látogatása előtt vették őrizetbe.

A palesztin fogorvos ügye befejező szakaszban van, jelenleg iratismertetés folyik – mondta el Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóreferense. Arról, hogy vádat emelnek-e, később születik döntés – tette hozzá.

A palesztin származású, évek óta Magyarországon élő 42 éves fogorvost április 13-án, néhány órával Móse Kacav izraeli elnök Budapestre érkezése előtt vették őrizetbe terrorfenyegetés előkészületének gyanújával. Az előzetes letartóztatásból végül június 22-én szabadult.

A férfi a Bartók Béla úti iszlám közösség imámja volt. A rendőrség gyanúja szerint tavaly novemberben egy ismerősétől ajánlatot kért robbanóanyag beszerzésére, egy másiktól pedig azt kérte, hogy egy budapesti zsidó múzeumot robbantson fel.

A rendőrség korábban megerősítette azt a lapinformációt is, hogy a gyanúsított kapcsolatban állt azzal a szír férfival, aki 1997-ben a budapesti Nagy Fal kínai étteremnél történt, két halálos áldozatot követelt robbantáshoz a robbanóanyagot szállította.

(MTI)

Comments are closed.