Index

2004. július 15., csütörtök 14:28

Illegálisan kísérelt meg új-zélandi útlevelet szerezni két izraeli állampolgár. Az új-zélandi kormány szerint az izraeli hírszerzés szolgálatában álló férfiakat a bíróság fél év börtönre ítélte. Helen Clark miniszterelnök hiába követelt bocsánatkérést Izraeltől, büntetésből lemondta az év második felében tervezett külügyminisztériumi tárgyalásokat.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!

Nyomtatható változat

h i r d e t é s

Félévi börtönre ítélt csütörtökön két állítólagos izraeli kémet az új-zélandi Legfelsőbb Bíróság miután illegálisan próbáltak szert tenni új-zélandi útlevélre – jelentette az AP. Az ügy „komolyan megterhelte” Új-Zéland és Izrael kapcsolatát – jelentette ki az ítélet után Helen Clark miniszterelnök. A kormányfő válaszlépésként lemondta az év második felében tervezett külügyminisztériumi tárgyalásokat.

Részleges beismerés

„Az új-zélandi kormány nem csak teljességgel elfogadhatatlannak tartja az izraeli ügynökök által elkövetett cselekményt, hanem azt az ország szuverenitásának és a nemzetközi jog megsértésének is tekinti” – mondta Clark.

Urie Zoshe Kelman (30) és Eli Cara (50) egy július eleji meghallgatáson váratlanul elismerte bűnösségét az útlevéllel kapcsolatos vádpontokban. Ezért a bűncselekményért öt évet is kaphattak volna. A mostani ítéletre egyikük sem reagált – jelentette az AP.

A két férfit, akik állítólag az izraeli külföldi hírszerzés (Mosszad) ügynökei voltak, márciusban tartóztatták le, miután megpróbáltak egy lebénult és kerekesszékbe kényszerült új-zélandi állampolgár nevében útlevelet kiváltani.

Megterhelt kapcsolatok

A rendőrség további két embert keres a bűnüggyel kapcsolatban. Egyikük Ze”ev William Barkin (36), a negyedik ember nevét, aki feltehetőleg Új-Zélandon rejtőzik, a letartóztatottak nem árulták el.

Izrael nem reagált a három hónappal ezelőtti megkeresésekre, amikor Új-Zéland magyarázatot és bocsánatkérést szeretett volna kapni – mondta el Clark. A kormányfő felfüggesztett minden magas szintű hivatalos látogatást Izraelbe és visszautasítja Mose Kacav izraeli elnök kérését, aki ausztráliai utazása során Új-Zélandra is el kívánt látogatni – írja az AP.

A hivatalos úton Új-Zélandra látogató izraelieknek ezentúl vízumot kell kiváltaniuk, és Izrael új nagykövetének jóváhagyását is elhalasztja a kormány.

„Amint az ezekből a lépésekből kitűnik, Új-Zéland törvényeinek és szuverenitásának megsértése az izraeli kormány ügynökei által komolyan megterhelte kapcsolatunkat Izraellel”, jelentette ki Clark az ítélethirdetést követően.

Comments are closed.