Origo

Az adatvédelmi biztoshoz fordult egy magánszemély az izraeli Wiesenthal Központ által Magyarországon is meghirdetett nácikeresési akcióval kapcsolatban. Az ombudsman szerint érzékeny témáról van szó, amelynek vizsgálatához több hétre van szükség.

Panasz érkezett az adatvédelmi biztoshoz amiatt, hogy a jeruzsálemi székhelyű Wiesenthal Központ bejelentette: Magyarországon is elindítja „nácivadász” akcióját – erről maga Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman tájékoztatta szerdán az MTI-t. „Érkezett panaszbeadvány, állampolgártól” – mondta az ombudsman, hozzátéve: a panaszos az iránt érdeklődött, hogy egy külföldi intézmény jogszerűen folytathat-e adatgyűjtést Magyarországon, illetve milyen feltételei vannak ennek.

Péterfalvi Attila közlése szerint a bejelentések vizsgálata is az adatvédelmi törvény hatálya alá tartozik. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a jeruzsálemi központ az akció kapcsán nem kereste meg őt. „Előzetes konzultáció (…) ez ügyben nem volt” – mondta az ombudsman. Ennél többet a panaszbeadvány kivizsgálásáig nem kívánt közölni. Mint jelezte, a vizsgálat lefolytatásához néhány hét mindenképpen szükséges. „Elég érzékeny problémáról van szó minden oldalról” – jegyezte meg.

A Simon Wiesenthal Központ és az amerikai Targum Slisi Alapítvány kedden jelentette be, hogy Magyarországon is elindítják az Utolsó esély akciót, amelynek célja, hogy felkutassák és bíróság elé állítsák a még élő náci bűnösöket. Hét közép-kelet-európai országban már zajlik a program.

Magyarországon egy telefonszámra várják azok jelentkezését, akiknek információjuk van olyan nácikról, akiknek a vészkorszak idején közük volt zsidók megöléséhez. Már az akció hivatalos elindítása előtt is érkezett három bejelentés. Ezek hitelességét több szakaszban vizsgálják, és csak az ellenőrzés után fordulnak a hatóságokhoz.

[origo]/MTI

Comments are closed.