Index

2004. július 14., szerda 14:38

Jasszer Arafat az izraeliek szerint háromféleképpen halhat meg. Vagy „katonai akcióban”, vagy hosszú betegség után, esetleg hirtelen, természetesen bekövetkező halállal. Hogy mi történhet ezután, azt az izraeli kormány most egy dokumentumban foglalta össze.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!

Nyomtatható változat

h i r d e t é s

Jasszer Arafat halála esetén Izraelnek meg kell akadályoznia, hogy a palesztin elnököt Jeruzsálemben temessék el – áll egyebek közt az izraeli külügyminisztérium belső jelentésében, amelyet szerdán juttattak el a sajtóhoz, és amely szerint zűrzavar törhet ki a palesztin területeken Arafat halálát követően.

Szélsőséges csoportok vehetik át a hatalmat

Az ötoldalas dokumentum szerint Arafat halála után Izraelnek fel kell készülnie arra, hogy szélsőséges muzulmán csoportok a Hamász vezetésével, a menekülttáborokból kiindulva megpróbálják majd ellenőrzésük alá vonni a palesztin kormányt. Izraelnek rendkívüli intézkedéseket kell hoznia ennek meggátlására, például átfogó katonai hadművelettel a Gázai övezetben – olvasható a tervezetben.

A 75 éves Arafatnak az utóbbi években számos egészségügyi problémája volt, állapítja meg a dokumentum. Kezének és ajkainak látható remegése olyan találgatásoknak adott alapot, hogy Parkinson-kórban szenved, orvosai azonban sohasem erősítették meg ezt. Tavaly nyáron súlyos gyomorinfluenzát kapott, és a környezetében lévők már a lehetséges temetési helyről tárgyaltak. Hozzá közel álló tisztviselőkszerint soha nem beszélt arról, hol szeretné eltemettetni magát, de feltevések szerint azt kívánná, hogy a jeruzsálemi óváros al-Aksza mecsetében helyezzék örök nyugalomra.

Palesztin tisztviselők viszont azt állítják, hogy vezetőjük szilárdan kézben tartja az irányítást. Emad Sakúr, Arafat egyik tanácsadója szerint az elnök „nagyon egészséges”.

Jeruzsálamben akarnák eltemetni

Márciusban az izraeli hadsereg szimulációs gyakorlatot hajtott végre annak számbavételével, mi történhet, ha Arafat meghal, feltételezve a temetés színhelyét, a temetési menet útvonalát, a lehetséges tüntetéseket, zavargásokat és muzulmán szélsőségesek puccskísérleteit.

Az izraeli forgatókönyv szerint Arafat majdani halálának három oka lehet: izraeli katonai akció, hosszú betegség vagy hirtelen bekövetkező természetes halál. Palesztin részről mindhárom esetben arra törekszenek majd, hogy a vezetőt hősnek és áldozatnak tüntessék fel, s a történtekért Izraelt tegyék felelőssé.

A válságot főként az okozná, ha Arafatot Jeruzsálemben akarnák eltemetni, amit Izrael erőteljesen ellenezni fog – folytatódik az elemzés. A válság eleme lehet az is, hogy a holttestet napokig a nyugati parti, rámalláhi főhadiszálláson tartják, aminek következtében Izraelre nemzetközi nyomás nehezedhet. Egy másik forgatókönyv szerint palesztinok ezrei megpróbálják majd erővel is elvinni a tetemet Rámalláhból Jeruzsálembe, ami az erőszakhullám kiújulásához vezethet Izraelben és a palesztin területeken.

Inkább kezeltessék külföldön

Izraelnek úgy kell felkészülnie Arafat halálára, hogy nyomást gyakorol a szélsőséges csoportokra, minél inkább csökkentve azok képességét az ellenőrzés átvételére. A zsidó államnak párbeszédet kezdene azokkal a palesztinokkal, akik Izrael számára „elfogadható” kormányt alakítanának – olvasható a válságtervezetben, amely lehetségesnek tartja a Palesztin Hatóság összeomlását is.

A dokumentum azt ajánlja, hogy Izrael tegye lehetővé Arafat külföldi kezelését, amennyiben állapota rosszabbodik. Így remélhető lenne, hogy a palesztin vezető külföldön hal meg, levéve a felelősséget Izraelről, és könnyítve a jeruzsálemi temetés megakadályozását. Kompromisszumos megoldásként Izrael javasolhatná azt is, hogy a temetésre a Jeruzsálemhezközeli, de a városon kívüli Abu-Diszben történjen meg.

Comments are closed.