Origo

Franciaországban népszavazást tartanak az európai alkotmány ratifikálásáról. Erről szerdai ünnepi tévéinterjújában beszélt a francia elnök, a francia nemzeti ünnepen tartott díszszemle után. A katonai parádén idén Nagy-Britannia volt a díszvendég az antant 100 éves évfordulója alkalmából. Az eseményt csak egy lovas esése zavarta meg, az elnöki tribün előtt.

Népszavazást tartanak 2005 második felében Franciaországban az európai alkotmány ratifikálásáról – jelentette be szerdán Jacques Chirac francia köztársasági elnök a nemzeti ünnep alkalmából adott hagyományos tévéinterjúban. „Bízom a franciákban, hogy nem utasítják el a ratifikálást, bízom abban, hogy alkalmasak részt venni a jövőjükről szóló igazi vitában” – mondta.

Chirac örömtelinek nevezte, hogy Franciaországban újra elindult a gazdasági növekedés az európai átlagnál nagyobb ütemben. Közölte, növelni kell az Európai Központi Bank szerepét, feladatát nem lehet csak az infláció féken tartására korlátozni. Ennek kapcsán megemlítette az amerikai központi bankot, amely Alan Greenspan irányítása alatt „nem késlekedik határozott intézkedéseket hozni, amikor az a gazdaság fellendítéséhez szükséges.”

Az elnök szeretné, ha tovább enyhítenének a 35 órás munkahetet rögzítő törvényen, ami a francia szocialista kormányok egyik fő törekvése volt. Chirac szerint a törvényes munkaidő továbbra is 35 óra marad, de nagyobb szabadságot kell adni azoknak, akik „többet akarnak dolgozni, hogy többet keressenek, és nagyobb szabadságot a munkaadóknak is, hogy jobban alkalmazkodhassanak a piac igényeihez.”

Jacques Chirac védelmébe vette a feltűnő vallási jelek iskolai tilalmáról rendelkező törvényt, amelyet egyes iszlám országok az ötmillió franciaországi muzulmánnal szembeni diszkriminációnak tekintenek. Az elnök egyúttal kijelentette, erősíteni kell az ország területén élő etnikai kisebbségek, köztük az afrikaiak és arabok integrációját. Sajnálatosnak nevezte azt a múlt pénteki esetet, amely egész Franciaországot felháborította: egy fiatal nő azt állította, hogy arab és afrikai fiatalemberek támadták meg egy külvárosi vonaton, mert zsidónak nézték, kedden azonban a rendőrségnek bevallotta, hogy az egészet csak kitalálta. Az elnök szerint a „manipulátort” meg kell büntetni, de hozzátette, hogy ez a csalás annak a rossz franciaországi légkörnek a következménye, amelyben elszaporodtak a rasszista és antiszemita cselekmények.

Elesett egy lovas az elnök előtt

Comments are closed.