Forrás: Origo

Magyar katonák védik vegyi támadás ellen az olimpiát

2004. július 14., szerda, 11:15

Magyar vegyvédelmi alakulat utazik a görög fővárosba az olimpia idejére – értesült az [origo]. A NATO az isztambuli csúcson döntött arról, hogy segítséget nyújt Görögországnak az ötkarikás játékok biztosításában. Mivel a vegyvédelmisek fő tevékenysége a mentesítés, így a magyar alakulatnak akkor lenne komoly feladata, ha vegyi vagy biológiai támadás történne az olimpia alatt.

Döntött szerdai ülésén a kormány arról, hogy Magyarország vegyvédelmi alakulatot küld Athénba, az olimpia idejére. Értesülésünk szerint egy vegyvédelmi laboratóriummal felszerelt 11 fős egység utazik a görög fővárosba. A labor feladata az lesz, hogy egy esetleges vegyi, illetve biológiai támadás esetén elemezze a környezetbe jutott anyagot és azt semlegesítse – közölte a kormányülés után Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Hozzátette: a labor kitelepülése 7 millió forintba kerül, az ott tartózkodás pedig 20 millió forintba.

A NATO a közelmúltban tartott isztambuli csúcson döntött arról, hogy segítséget nyújt a szintén NATO-tag Görögországnak az ötkarikás játékok biztosításához. Vélhetően ennek részeként utaznak a magyar katonák is Athénba.

A vegyvédelmi alakulatnak a felderítés mellett elsősorban egy esetleges vegyi vagy biológiai támadás utáni mentesítésben lehetne feladata. A speciálisan kiképzett magyar katonák képesek például arra, hogy a mérgező anyagot kémiai úton kevésbé veszélyessé alakítsák. Biológiai támadás esetén fel vannak készülve arra is, hogy fertőtlenítéssel távolítsanak el káros anyagokat. A magyar alakulat rendelkezik olyan felszereléssel is, amellyel bármilyen vízből ivóvizet lehet nyerni.

Athén a szervezés során különös gondot fordított a biztonsági előkészeletekre. Csak a biztonsági intézkedések költségvetése meghaladja a 200 milliárd forintot. A görögök külön fegyveres testületet hoztak létre az olimpiára OGSD néven, amelynek tagjai között vannak a rendőrség, a határőrség, a parti őrség, a tűzoltóság és a hadsereg emberei. A felkészülésben részt vesznek az amerikai, a brit, az izraeli, a spanyol, a német, a francia és az ausztrál titkosszolgálatok is.

Az újkori olimpiai játékok történetében kétszer fordult elő halálos áldozatot követelő merénylet. Az 1972-es müncheni olimpián palesztin terroristák 11 izraeli sportolót öltek meg, míg 1996-ban, az atlantai olimpián egy szurkolóval végzett egy parkban elrejtett bomba. Az ausztrál hatóságok pedig hónapokkal a sydneyi játékok után közölték, hogy az al-Kaida merényletet tervezett az olimpia ideje alatt, de sikerült kivédeni a terrortámadást.

[origo]

Comments are closed.