Origo

A francia rendőrség négy nap nyomozás után sem talált bizonyítékot azon állítólagos támadók ellen, akik egy zsidónak hitt fiatal nőt raboltak ki és bántalmaztak egy vonaton. Noha a nő elmondása szerint legalább húszan látták az esetet, eddig egy tanú sem jelentkezett. Ugyanakkor a francia sajtó tudni véli, hogy a fiatal nő már többször jelentkezett a rendőrségen, hogy erőszakos bűncselekmény áldozata volt. Az eset hatására Jacques Chirac elnök bejelentette, hogy az idén a szokásos Bastille-napi elnöki kegyelem nem vonatkozik azokra, akik rasszista vagy szexuális bűncselekmény miatt vannak börtönben.

Nem talált bizonyítékokat és tanúkat azon állítólagos antiszemita támadók ellen a francia rendőrség, akik egy fiatal nőt raboltak ki és bántalmaztak egy párizsi vonaton. A huszonhárom éves nő elmondása szerint először kirabolta a hattagú, észak-afrikaiakból álló csoport, majd iratit átnézve azt hitték róla, hogy zsidó, ezért megverték, levágták a haját, leszaggatták róla ruháját, és horogkereszteket rajzoltak a testére. A támadók a nő tizenhárom hónapos gyerekét kiborították a babakocsiból.

A francia rendőrök négy napja nyomoznak az országszerte nagy megrökönyödést kiváltó ügyben, azonban egyelőre csak a sértett nő tanúvallomására hagyatkozhatnak. A nő elmondása szerint az esetnek legalább húsz szemtanúja volt, azonban egyelőre senki sem jelentkezett, hogy vallomásával segítsen kézre keríteni a támadókat.

Ugyanakkor a rendőrök megvizsgálták annak az állomásnak a biztonsági videofelvételeit, ahol a nő elmondása szerint a támadók leszálltak a vonatról, de a felvételen nyomát sem látták a támadóknak. A francia sajtóban a nyomozás kapcsán több cikk is napvilágot látott, melyek szerint a fiatal nő a múltban is számos alkalommal fordult a rendőrséghez azt állítva, hogy erőszakos bűntény áldozatává vált.

A négy nappal ezelőtti támadás országos felháborodást váltott ki Franciaországban. Chirac elnök még a támadás napján „szégyenletesnek” nevezte, hogy ilyen bűntény történhet. Az utóbbi hetek antiszemita és pedifil bűncselekményei kapcsán Chirac elnök kijelentette, hogy a szokásos július 14-i Bastille-napi elnöki kegyelemből kihagyja a rasszista és a szexuális bűncselekményekért elítélteket. A Bastille-napi elnöki kegyelem a hirhedt párizsi börtön lerombolásának emlékére négy hónappal rövidíti meg a kérelmezők büntetését.

A francia parlament a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények elkövetőit, illetve azokat, akiket hét évnél hosszabb időre ítéltek el szexuális bűncselekményért, már korábban kizárta a kegyelemre jogosultak közül. Chirac mostani bejelentésével minden szexuális bűncselekmény elkövetőjét kizárta a kegyelemből.

[origo]

Comments are closed.