Origo 2004. július 13., kedd, 21:44

Mély válságban, az összeomlás szélére jutott a Palesztin Hatóság – jelentette ki az ENSZ közel-keleti különmegbízottja kedden New York-ban. A palesztinok elismerték a gondokat, ám azokat a Izrael politikája következményének tulajdonítják. 

Terje Roed-Larsen a Biztonsági Tanács előtti havi szokásos beszámolójában elmondta: a palesztin területeken „fokozatosan a zűrzavar lesz úrrá”, miközben Jasszer Arafat palesztin elnök a palesztin kormányzat megújítását illetően a politikai akarat hiányáról tesz tanúbizonyságot.

„A Palesztin Hatóság tehetetlensége és a rend fokozatos felbomlása a palesztin fennhatóság alatt lévő területeken nyilvánvalóvá vált” – mondta a diplomata. „A Palesztin Hatóság mély válságban van, s valós az összeomlás veszélye” – tette hozzá.

Terje Roed-Larsen beszámolója csípős reagálást váltott ki a palesztin autonóm területek ENSZ-képviselője részéről. „Egyáltalán nem vagyunk biztosak abban, hogy az elhangzottak azonosak az ENSZ álláspontjával – mondta Nászír al-Kidva.

A diplomata elismerte, hogy a Palesztin Hatóság súlyos gondokkal küszködik, annak oka azonban, mint mondta, „Izrael politikája és tettei”.

(MTI)

Comments are closed.