Forrás: Hírtv

Nácikra vadásznak Magyarországon

Dátum: 2004. Jul. 13., Tuesday, 20:39

Rovat Belföld

A vészkorszak bűnöseiről információkat gyűjt az izraeli Simon Wiesenthal Központ, a felhalmozott adatok alapján pedig feljelentést tesz a magyar szerveknél. A történészek szerint kevés az esély, hogy bárkit is perbe fogjanak 60 évvel az események után. A háború után ugyanis a magyar hatóságok kiemelt szigorral csaptak le a bűnösökre.

A vészkorszak. 1944. március 19-e után honfitársaink százezrei pusztultak el a nemzeti szocialista haláltáborokban, a nyilas gyilkosok golyói által vagy a magyar hatóságok kegyetlenkedései miatt. Több mint 60 éve történt. A háború után a népbíróságok a bűnösök többségét elítélték, sokakat pedig évtizedekkel később ért el Európa egyik legszigorúbb állami megtorlásának ökle. Az izraeli Simon Wiesenthal központ szerint azonban nem volt teljes a magyar szervek munkája és még ma is szabadlábon lehetnek a vészkorszak bűnösei. Az intézet és az amerikai Targum Slisi alapítvány ezért Magyarországra is kiterjeszti az ‘Utolsó esély’ elnevezésű nácivadász akcióját és 100000 eurót ajánl fel azoknak akik az esetleges bűnösök ellen perdöntő információkkal szolgálnak.

Efraim Zuroff a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója elmondta: ‘Ez az alkalmas időpont, amikor még bíróság elé állíthatjuk a gyilkosokat és itt az idő arra, hogy pozitív eredményeket érjünk el ezekkel a perekkel, hogy az emberek megérthessék mi is volt a holokauszt.’

A korszakot vizsgáló történészek szerint viszont Magyarországon még az európai átlagnál is szigorúbb volt a törvénykezés és akiket nem ítéltek el a népbíróságok, azok többsége külföldre menekült.Schmidt Mária történész úgy fogalmazott: „kétséges, milyen eredménnyel járhat ma Magyarországon egy ilyen akció, él-e még egyáltalán a vészkorszak bűnösei közül valaki, ha igen, vajon lesz-e elég bizonyíték bűnösségükre hosszú évtizedek elteltével. A II. világháború után a háborús tettesek legtöbbjét megbüntették már, kivégezték, bebörtönözték. Üdvös volna, a jövőt jobban szolgálná, ha mindezt az energiát és pénzt a még élő olyan személyek felkutatására fordították, akik zsidó embertársaikat bujtatták, segítették, életét megmentették.”

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=25458

Comments are closed.