Origo

Hat férfi bántalmazott egy zsidónak vélt fiatalasszonyt egy Párizs környéki elővárosi vonatban. A nőt először ki akarták rabolni, de lakcímét meglátva azt hitték, hogy zsidó, és ezért levágták a haját és filctollal horogkereszteket rajzoltak a hasára.

A hat, késekkel felfegyverzett, marokkói származású férfi először elvette a nő hátizsákját, amelyben a személyi iratai voltak. Ezek egyikében a Párizs előkelő negyedének számító XVI. kerületbeli lakcím szerepelt. A támadók ebből – tévesen – arra következtettek, hogy a nő zsidó. „A XVI. kerületben csak zsidók laknak” – kiáltott az egyikük, majd rátámadtak a fiatalasszonyra.

Levágták a tizenhárom hónapos csecsemőjével együtt utazó asszony haját, majd elszakították trikóját és nadrágját, és fekete filctollal három horogkeresztet rajzoltak a hasára. Végül a gyermekkocsit felborítva az asszony táskájával távoztak, amelyben az iratain kívül bankkártyája és 200 euró készpénz is volt. A pénteki támadás ügyében a versailles-i bűnügyi rendőrség indított eljárást.

Jacques Chirac francia államfő szombat este közleményben aggodalmát fejezte ki a történtek miatt és követelte: mindent tegyenek meg a tettesek kézre kerítése és megbüntetése érdekében. A francia államfő csütörtökön Chambon-sur-Lignonban szólította fel honfitársait a megújuló antiszemita és fajgyűlölő cselekedetek elleni szembeszállásra.

(MTI)

Comments are closed.