MTI

2004. július 11. 09:11

Robbanás rázott meg egy izraeli buszt Tel-Avivban a központi buszpályaudvar közelében vasárnap reggel – jelentette az izraeli rádió. A detonáció következtében egy nő meghalt, legalább tízen megsebesültek. A robbanás elkövetését az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalom katonai szárnya vállalta magára. A merénylet „válasz az Izrael által Nábluszban és a Gázai övezetben elkövetett bűntettekre”, ahol az izraeli hadsereg a közelmúltban gyilkos akciókat hajtott végre – közölte a szélsőséges csoport nevében telefonon egy férfi.

A rendőrség szerint a pokolgépet a régi buszpályaudvarnál, egy buszmegálló mellett helyezték el. A szerkezet akkor robbant, amikor a 28-as busz elindult a megállóból. A tűzszerészek további robbanószerkezetek után kutatva kutyákkal vizsgálják át a körzetet. Joszi Szedbon tel-avivi rendőrfőnök a hadsereg rádiójának nyilatkozva közölte, hogy a pokolgépet az út szélén helyezték el, és akkor hozták működésbe, amikor az autóbusz elhaladt mellette. A rendőrfőnök kizárta annak lehetőségét, hogy öngyilkos merénylő követte volna el a támadást.

A merényletet két nappal azután követték el, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság jogtalannak ítélte az Izrael által Ciszjordániában épített biztonsági kerítését. Izrael az építkezést azzal indokolja, hogy így kíván védekezni a palesztin terroristákkal szemben. Tavaly januárban 23 ember vesztette életét egy kettős öngyilkos merényletben, amelyeket alig néhány méterre a mostani merénylet helyszínétől követtek el.

Valószínűleg Ciszjordániából beszivárgott palesztinok telepítették a robbanószerkezetet a Tel-Aviv-i buszmegállóba – mondta az izraeli védelmi miniszter helyettese. Zeév Boim hozzátette: a merénylők feltehetően ott jutottak Ciszjordániából izraeli területre, ahol a biztonsági kerítés még nem készült el. Utoljára négy hónappal ezelőtt történt merénylet Izraelben. Akkor nyolc ártatlan ember halt meg egy kettős öngyilkos merénylet következtében a Tel-Avivtól délre fekvő kikötővárosban, Asdodban.

Arafat elítélte a merényletet

Elítélte a vasárnap reggeli tel-avivi támadást Jasszer Arafat palesztin elnök, aki úgy vélekedett, hogy a merénylet provokáció volt. A merényletet az Arafat vezette Fatahhoz közel álló al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű szélsőséges fegvyeres csoport vállalta magára.

– Önök pontosan tudják, mint ahogy Izrael, az Egyesült Államok is tudja, akárcsak az európaiak, ki áll az események hátterében – jelentette ki a palesztin vezető újságírók előtt anélkül, hogy kifejtette volna, mire gondol. – Elítéljük ezt az akciót, mint, ahogy minden esetben elítéljük a hasonló cselekményeket – tette hozzá. Arafat korábban egyértelműen az izraeli titkosszolgálat embereit vádolta azzal, hogy ők állnak a robbantásos merényletek hátterében.

Saron a hágai Nemzetközi Bíróságot is hibáztatja

Az izraeli kormány szokásos heti ülését megnyitva Saron kijelentette, hogy az egy halottat és húsz sebesültet követelő tel-avivi robbantást a hágai Nemzetközi Bíróság „védnöksége” alatt követték el. „Egy órával ezelőtt bűnöző palesztin terroristák meggyilkoltak egy izraeli nőt… A ma reggeli gyilkosság az első olyan, amelyet a hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalásának védnöksége alatt követtek el – hangoztatta Saron.

Az ENSZ legfőbb bírói szerve pénteken nyilvánosságra hozott, tanácsadó jellegű állásfoglalásában kimondta, hogy Izrael megsérti a nemzetközi jogot a palesztin területekre mélyen benyúló védőkerítés építésével. A Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy bontsa el a biztonsági kerítés eddig megépült szakaszát, illetve részesítse kártérítésben azokat a palesztinokat, akiknek földjét kisajátították az építkezéshez. Saron igen éles szavakkal utasította el a bíróság általa erkölcstelennek nevezett állásfoglalását. Közölte, hogy Izrael teljes mértékben elutasítja a bíróság egyoldalú, politikai indíttatású álláspontját, amely figyelmen kívül hagyta a védőfal építésének okát, a palesztin terrorizmust.

– A terrorizmus elleni küzdelemhez való természetes jog kapott pofont a hágai Nemzetközi Bíróságtól, amely törvényellenesnek minősítette a terroristaellenes védőkerítést és annak lebontására utasított – mondta Saron, aki szerint a bírók nem voltak hajlandóak meglátni mindazt, amit „a terroristák ma sietve bebizonyítottak nekik, ártatlan civileket megölve és megsebesítve”. – A hágai bíróság pusztító üzenetével egyfelől bátorítja a terrorizmust, másrészt félreállítja a terrorizmussal szembesülő államokat – hangoztatta az izraeli kormányfő, és hozzátette: –

Mindazoknak, akik a terrorizmus terjedésétől rettegnek, Izrael oldalán kell állniuk, követelniük kell a hágai Nemzetközi Bíróság erkölcstelen és veszélyes állásfoglalásának eltörlését.

(MTI)

Comments are closed.