Magyar Rádió

2004. július 9., péntek 11:35

60 éve, 1944. július 9-én érkezett Magyarországra Raoul Wallenberg, a svéd követség humanitárius attaséjaként azzal a fő feladattal, hogy megakadályozza a magyar zsidóság deportálását. Az évfordulón bejelentették a Holokauszt Dokumentációs Központban, hogy svéd-magyar kutatási program indul az embermentésről.

– A pénteki megemlékezés felidézése annak, hogy júliusban, mikor ő ideért, milyen körülmények fogadták, mi volt Budapesten. A másik apropó viszont az, hogy a kutatásokat folytatni kell. A svéd fél úgy döntött, hogy Oroszországban már nem remélnek újabb bizonyítékokat, dokumentumokat, egy magyar-svéd kutatás indul, mert itt több mindenre lehet számítani. Komplexen a svéd embermentő tevékenység kerül mérlegre, vagyis, mit tudnak róla a svéd, mit tudnak róla a magyar történészek, és valószínű, egy állásfoglalásra kerül majd sor, a következőkben egy másfél-kétéves programban mit kutassunk, mit vizsgáljunk meg – mondta Szita Szabolcs tudományos vezető.

– Milyen újabb tényekkel, vagy eredményekkel állhatnak, állnak majd elő a történészek, esetleg már az őszi konferencián?

– Sokakat fölkértünk arra, és még keresünk szemtanúkat is, egykori munkatársakat, hogy mondják el az élményeiket, mert sok mindenről nem készülhetett annak idején dokumentum. A másik rész viszont az, hogy milyen rendszerben építette ki a kapcsolatát Wallenberg és a svéd követség.

Pogány BernadettKapcsolódó linkek:

A svédek még mindig kutatják, mi történt Wallenberggel

Wallenberg-kiállítás az Országházban

Magyarország volt a zsidóság utolsó menedékhelye – teljes szöveg

Wallenberg kiállítás a Terror Házában

Comments are closed.