Index

július 9. 13:54

[MTI]

Magyarországon nincs intézményes antiszemitizmus, antiszemiták azonban vannak – mondta Izrael budapesti nagykövete pénteken Budapesten az MTI-nek. „Tapasztalataim szerint az elmúlt két évben csökkentek az antiszemita megnyilvánulások Magyarországon” – jelentette ki Judith Varnai Shorer, aki négy és fél évnyi nagyköveti tevékenység után hamarosan elutazik Budapestről.

Az izraeli nagykövet szerint nagyköveti időszaka első felében, 2000 eleje és 2002 között többször elfordultak nyilvánvaló antiszemita megnyilvánulások, például a futballpályákon, és emiatt sok magyarországi zsidó fordult a nagykövetséghez, személyesen vagy levélben. „Sajnálattal tapasztaltam, hogy akkor egyetlen elhatárolódó nyilatkozatot sem hallottam a kormánytól” – mondta a távozó nagykövet az MTI-nek.

A misszióvezető úgy vélte, Nyugat-Európában erősebb az antiszemitizmus, „Magyarországon másképpen működik és más okokból”. Kitért arra, hogy csalódott volt, amikor az Alkotmánybíróság idén májusban alkotmánysértőnek ítélte a büntető törvénykönyvnek a gyűlöletbeszédre vonatkozó módosítását. „A demokrácia akkor igazi, ha tudja magát korlátozni” – fűzte hozzá Judith Varnai Shorer. BGU < [email protected] >

Comments are closed.