Origo

Izraeli katonák több tucat terepjáróval csütörtök hajnalban behatoltak három városba Ciszjordánia északi részén, lakóházakat zártak körül és házkutatásokat tartottak – közölték palesztin biztonsági források.

Dzsenínben összecsapásokra került sor, amikor mintegy harminc terepjáró a városközpont felé haladt, ahol több házat körülvettek. A városközpontból nagy erejű robbanások hallatszottak, az óvárosból összecsapásokról érkeztek jelentések.

Az izraeli hadsereg behatolt Kalkilíjába is, ahol a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik tagjának házát vették körül. Nábluszban az izraeli katonák a város bejáratánál zártak körül több házat, míg a szomszédos Beit Furik faluban mintegy tizenöt terepjárón behatoló izraeli katonák több házat átkutattak.

A Gázai övezet déli részén lévő rafahi palesztin menekülttáborba is behatolt csütörtök hajnalban az izraeli hadsereg, az akció során legalább két palesztin megsebesült. Szemtanúk hét harckocsit és három földgyalut láttak bevonulni röviddel éjfél után a hán-juniszi menekülttáborba. Egy izraeli katonai szóvivő szerint a művelet célja a palesztin fegyveresek által az izraeli erők elleni aknavetőkkel és más fegyverekkel elkövetett támadásokra használt elhagyatott épületek lerombolása volt.

Avi Dihter, a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat főnöke szerdán zsidó telepesek vezetőivel tárgyalt a Gázai övezetből tervezett izraeli kivonulást megelőzően a telepesek részéről tapasztalt radikalizálódásról – jelentette az izraeli televízió.

A találkozót, amelyet egy jeruzsálemi szállodában tartottak, Avi Dihter azért hívta össze, hogy tisztázza a vasárnapi kormányülésen elhangzott kijelentését. Avi Dihter akkor zsidó „szélsőjobboldali csoportok támadásainak fokozódó veszélyére” figyelmeztetett. A szerdai találkozón Dihter hangsúlyozta: a Sin Bét által ismert szélsőséges elemekről beszélt, nem pedig a telepesek képviselőiről. A telepesek ígéretet tettek, megkísérlik megnyugtatni a telepeken a közvéleményt és jeleznek minden szokatlan incidenst a hatóságoknak.

(MTI)

Comments are closed.