Origo

Heves összecsapások alakultak ki a Gázai övezetben szerda éjjel. A harcokban nyolc palesztin meghalt. Az izraeli katonák azokat a támadókat keresik, akik tíz napja megöltek két izraelit, egy felnőttet és egy óvodást. A harcokkal egy időben három palesztin városba is behatoltak izraeli egységek, ahol házkutatásokat tartottak.

Izraeli katonák legalább nyolc palesztint öltek meg csütörtökre virradóra a Gázai övezet északi részén kialakult tűzharcban – közölték palesztin orvosok és szemtanúk. A heves összecsapásban tíz palesztin és három izraeli sebesült meg. A hajnali tűzpárbaj Bét-Hanún térségében tört ki, ahol izraeli páncélosok tíz napja keresik azokat a palesztinokat, akik Kasszám-rakétával megölték Szderót izraeli település két lakosát, egy 49 éves férfit és egy hároméves gyermeket.

A bét-hanúni kórházba szállított halott palesztinok közül legalább kettő az al-Aksza Mártírjai Brigádjainak, a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalom fegyveres szárnyának tagja volt.

Izraeli katonák több tucat terepjáróval csütörtök hajnalban behatoltak három városba Ciszjordánia északi részén, lakóházakat zártak körül és házkutatásokat tartottak – közölték palesztin biztonsági források. Dzsenínben összecsapások törtek ki, amikor a körülbelül harminc terepjáró a városközpont felé haladt. A városközpontból nagy erejű robbanások hallatszottak, az óvárosból pedig tűzharcról érkeztek jelentések.

Az izraeli hadsereg behatolt Kalkilíjába is, ahol a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik tagjának házát vették körül. Nábluszban az izraeli katonák a város bejáratánál zártak körül több házat, míg a szomszédos Beit Furik faluban több házat átkutattak a tizenöt terepjárón érkező izraeli katonák.

A Gázai övezet déli részén lévő rafahi palesztin menekülttáborba is behatolt csütörtök hajnalban az izraeli hadsereg, az akcióban két palesztin megsebesült. Szemtanúk hét harckocsit és három földgyalut láttak bevonulni röviddel éjfél után a hán-júniszi menekülttáborba. Egy izraeli katonai szóvivő szerint a művelet célja, hogy lerombolják az izraeli erők ellen aknavetőkkel és más lőfegyverekkel elkövetett támadásokra használt elhagyatott épületeket.

Avi Dihter, a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat főnöke szerdán zsidó telepesek vezetőivel tárgyalt, hogy tisztázza a vasárnapi kormányülésen a gázai övezeti telepesek radikalizálódására, a zsidó „szélsőjobboldali csoportok támadásainak fokozódó veszélyére” figyelmeztető kijelentését – adta hírül az izraeli televízió. A telepesek vezetői ígéretet tettek arra, hogy megkísérlik megnyugtatni a telepeken a gázai övezeti kivonulás terve miatt felbolydult közvéleményt és jeleznek minden szokatlan incidenst a hatóságoknak.

(MTI)

Comments are closed.