Hírtv

2004. júl. 07., 19:23

Az izraeli titkosszolgálat vezetője szerint veszélyben van Sharon miniszterelnök élete. Növekszik ugyanis az olyan szélsőjobboldali szervezetek támogatottsága, melyek a palesztín határ kérdését fegyverrel akarják rendezni.

Sok rabbi arra szólítja fel híveit, hogy ne hagyják el házaikat, akkor sem, ha azok szerepelnek a kiürítendő területek között. Avi Dichter, az egyik izraeli titkosszolgálat vezetője arra figyelmeztetett, hogy a hasonló felhívások nem vezetnek jóra.

A kiürítést célzó intézkedések nagyjából 8 ezer izraeli telepest érintenek. A folyamat azonban lassan zajlik, és már Colin Powell amerikai külügyminiszter is csalódottságát fejezte ki a felszámolt zsidó telepek alacsony száma miatt. A „Sin Bét” biztonsági szolgálat vezetője szerint a szélsőséges vélemények megnehezítik a békés rendezést.Avi Dichter felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyre szélsőségesebb nézetek miatt a miniszterelnök élete veszélyben van. A Kach szélsőséges nacionalista csoport vezetője kijelentette: „Bármi áron meg kell akadályozni, hogy a zsidókat kiűzzék az őket illető területekről”. Ehhez kapcsolódva Jeruzsálem óvárosának a rabbija közölte: Egyházi felhatalmazást ad minden olyan ember meggyilkolására, aki zsidó közösségekhez tartozó területeket ad át az araboknak. Ismeretes, Jitzak Rabin egykori miniszterelnököt is egy szélsőséges ultranacionalista izraeli gyilkolta meg 1995-ben, ugyanolyan egyházi felhatalmazásra hivatkozva, mint amit Nevencál rabbi adott ki. Cáhi Hanégbi, Izrael biztonsági ügyekért felelős minisztere szerint egyes szélsőséges csoportok máris felkészültek a jelenlegi miniszterelnök meggyilkolására.

Comments are closed.