Magyar Rádió

2004. július 7., szerda 10:08

217 olvasás

A tervek szerint naponta háromszor tartanak majd aukciókat abban a régiségközpontban, amely ősz végére készül el a fővárosban. Most írták ki a pályázatot ismert izraeli beruházók, amelyet a XIII. kerületben, a Lehel piac mögötti gyárépületben valósítanak meg.

– Hamarosan egy új vásárcsarnok nyílik Budapesten, nem akármilyen, hanem régiségekkel kereskedő vásárcsarnok. Galériáktól kezdve, aukciós házakon át ócskások is megtalálhatók lesznek benne.

– Kik is lesznek igazából ebben a vásárcsarnokban?

– Ez egy olyan épület, mint mondjuk egy bevásárlóközpont, az érdekessége az, hogy csak régiségek lesznek benne – mondta el Koós László, az Antik Market Régiségek Háza tulajdonosainak képviselője. Körülbelül 130 helyiség az, ami bérbe vehető, és ott szeretnénk egy tető alá hozni az egész vertikumát a magyar régiségkereskedelemnek. Ez alatt értem, hogy a piaci árusoktól, akik ilyen kis asztalkákon árulnak, egészen a legexkluzívabb galériákig. Közben aukciós terem is lesz, az aukciós teremnek az a funkciója, hogy az év minden napján naponta három aukciót bonyolítson, egy tematikus rend szerint, ami azt jelenti, hogy egyszer csak a vásárlók már hozzá fognak szokni, vagy tudják azt, hogy mondjuk hétfő reggel van a festmény, szerda délután a szőnyeg.

– Ez azt jelenti, hogy bárki oda mehet, mint egy bolhapiacra, és éppen a nagynénikéjétől örökölt edénykészletét is árusíthatja?

– Igen, ez úgy néz ki, hogy az előbb említett 130-ból körülbelül 40 üzlet az, ami ilyen piaci standokból áll, amit akár naponta is lehet bérelni.

– Lehetett hallani, hogy gyakorlatilag az Ecseri piac is oda költözne.

– Az, hogy oda költözik, az túlzás, az Ecseri piacon lévőket is megkeressük, és szeretnénk, ha onnan is jönnének át, illetve nem feltétlen kell azt a jelenleg jól megszokott, jó kis helyüket föladni. Ha úgy gondolják, hogy presztízs itt lenni, ebben a házba, akkor nyilván lesznek olyanok, mint az eddigi érdeklődés is mutatja, akik szívesen jönnek, akár megtartva az Ecserit.

– A régi, a hírnevesebb üzletházakkal, galériákkal milyen kapcsolatot szeretnének kialakítani, tehát ez egy konkurens üzletház lenne, vagy csak otthont adnának különböző cégeknek?

– Nem konkurenciának szánjuk, hanem egy helyre gyűjtjük azokat, akik ezzel foglalkoznak, és név nélkül említek galériákat, akikkel tárgyaltunk, és akik szívesen jönnek. Tehát megtartják természetesen a már ismert, és jól bevált galériájukat, és akkor ez egy ilyen kis fióküzlet. A másik pedig az, hogy egy turista látványosságot is szeretnénk teremteni amellett, hogy a XIII. kerületi, budapesti, vagy akár magyarországi lakosok jöjjenek. Nyilván ez a cél, mert ők vannak itt 365 napot. Nagyon nagy előnye ennek a régiség házának, a Budapest Antik Marketnek, hogy bent van a városban, fedett, kulturált helyen, nagyon jó megközelítési lehetőséggel.

– A Lehel piac mögött, pontosan hol is?

– A Dévai utca, és Kassák Lajos utca sarka. Egy régi gyárépület, raktárépület, ami felújításra kerül teljesen, erre a célra átalakítva, és október végére szeretnénk megnyitni, hogy az ott lévő kereskedőknek már legyen módjuk a karácsony előtti nyüzsgésben részt venni aktívan.

Liebhardt ÁgotaKapcsolódó linkek:

Tavaszköszöntő Gorsiumban

Antik enteriőr

Kopt kincsek Budapesten

Rendhagyó kiállítás

Kiállítják a lefoglalt műkincseket

Comments are closed.