Magyar Rádió

2004. július 7., szerda 10:28

134 olvasás

Az együttes 35 éves, a nevével fémjelzett fesztivál negyedszázados. Szerdán kezdődik a Kaláka Fesztivál a Diósgyőri Várban és környékén.

– Kaláka Fesztivál huszonötödször. Egy negyedszázados, kimondani is sok, hát még megszervezni. Készülnek-e valami különlegessel a negyedszázados jubileumra?

– Készülünk, igen – mondta el Gryllus Dániel, a zenekar alapítója. Bár úgy vagyunk, éppen előtte mondtam, hogyha az ember nem kezdene mást, mint fölsorolni a műsorfüzetünkből az egyes együttesek nevét, már mindegyikre különböző ízek jönnének be, és biztos, hogy összeállna valami kép az egészből, de az biztos, hogy olyan kiállítást, amit most tervezünk a Hermann Ottó Múzeumban, hogy a fesztivál 25 éve, és a Kaláka 35 éve, ilyet nem fogunk még egyet rendezni.

– Tehát ez Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban lesz.

– Igen, maga a fesztivál hetedikétől 12-ig tart, és sok helyszínt járunk be. Igyekeztünk a város különböző kulturális intézményeivel, akik szintén a miskolci nyárról gondoskodnak, valahogy együttműködni. Például lesz a miskolci nyár színházzal egy közös produkciónk, a Parasztopera, a Pintér Béla Társulat előadásában, lesz a Filharmóniával közös rendezésünk, egy orgonakoncert az avasi templomban Farsang Laci, és Paja Bea közreműködésével. Minden csütörtökön van ilyenkor nyáron városházi esték sorozat, ez most a Kalákáé. Ott lesz a hivatalos megnyitó, ott lesz egy Kaláka koncert, lesz a zsinagógában egy zsoltár koncertünk Sebestyén Mártival, és Vilmossal, és Raguczki Gáborral, a miskolci kántorral, aki az eredeti zsidó hagyományok alapján a zsoltárokat fogja énekelni, mi pedig a mai feldolgozásainkat, Sumonyi Zoltán verseiben. Aztán lesz a Minorita templomban egy jótékonysági koncert egy olasz együttessel, az ottani cigányokkal foglalkozó Teréz anya nővéreinek a megsegítésére. És akkor még mindig nem mondtam semmit a diósgyőri várról, ahol a fő helyszín pénteken, szombaton, vasárnap, mindig délután öttől éjfélig vannak a koncertek. Jönnek vendégek Franciaországból, Olaszországból, Írországból, Japánból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából, és ezek mind a közreműködők. Ott lesz a Muzsikás, a Vujisics, Szélkiáltó, természetesen a Kaláka, Sebő együttes. Ez az öt olyan, mondhatni patinás nevű zenekar, amelyik valóban az elmúlt 25 évben mindig jelen volt, nemcsak a fesztiválon, hanem az ország kulturális életében mindenhol.

MRKapcsolódó linkek:

Kaláka Folkfesztivál – huszonharmadszor

Színes program várja a miskolci közönséget

Fehérorosz együttes vendégszereplése Pesten

Hangzó Helikon a Kaláka együttestől

Comments are closed.