Magyar Rádió

2004. július 6., kedd 8:29

4678 olvasás

A magyarok által is elérhető turistacélpontok legtöbbje szívesen látja a tőlünk érkező vendégeket. A szakértő szerint kedvelt vendégek vagyunk például Egyiptomban, Portugáliában, és jellemzően sok a magyar Horvátországban.

– A magyar turisták például Egyiptomban másfél évtizede kedvelt vendégek – kezdte Szabó Miklós, idegenvezető. A legtöbb egyiptomi beszél magyarul is, legalábbis annyit, hogy szia. Ez már a repülőtéren elkezdődik, a bazárokról nem is beszélve. Egyiptom az egyik legbarátságosabb ország a turisták szempontból. A határátlépéskor nincs semmi probléma, udvariasak, gyorsak, kedvesek.

– Tudja folytatni a sort még ilyen barátságos magyar-szerető országokkal?

– Persze, itt Európában ilyen Portugália. Mi, magyarok korábban is kedvelt vendégei voltunk a portugáliai idegenforgalomnak. A vámügyintézés, határátlépés gyors, a nyaralóhelyek pedig a lehető legkényelmesebbek. Még ilyen jó példa Spanyolország, a magyarok itt is igen-igen kedvelt vendégek, akárcsak Törökország antalyai részén. Charter-járatok vannak, határátlépési problémák nincsenek, rendkívül biztonságos az ott-tartózkodás.

– Mi történik, hogyha magyar állampolgárnak bármiféle gondja, baja történik, akár ellopnak, rabolnak tőle valamit, vagy orvosi segítségre szorul, akkor ezekben az országokban mit tapasztalhat az ember, mire számíthat?

– Kezdjük a betegséggel! A betegellátás nagyon jó, de föltétlen minden utasnak ajánlatos megkötni a betegbiztosítást, anélkül ki ne tegye a lábát! Bár az uniós országokban most már könnyebbségek vannak, de Törökországban még nem. A magyar biztosító társaságok 24 órás elérhetőséggel rendelkeznek, és mind magán, mind állami kórházban pillanatokon belül el lehet helyezni a betegeket. Az egyik legjobb példa Skócia, ahol a magyarok megint igencsak kedvelt vendégek, ahol még a biztosítást se kell igénybe venni sürgősségi ellátásnál, sőt mi több, a gyógyszereket is ingyen szolgáltatják. Olyan, hogy rablás, az már komolyabb dolog mindenhol, mint ahogy nálunk is. Ott mindenféleképpen rendőrségi jegyzőkönyv kell, helyszínelés kell, és a biztosító ezek alapján tud kárt téríteni.

– Van olyan hely, ahol nem minden megy ilyen zökkenőmentesen?

– Van ilyen, ez benne van a napi politikában is. Például Amerikába elég nehéz a belépés, ami egyre szigorodik, de eddig sem volt könnyű, érvényes vízummal is visszaküldtek embereket. De az Amerikából való továbbutazásnál, illetve visszautazásnál – ha valaki átmegy Mexikóba vagy elmegy a Bahamákra – akkor is ugyanilyen bürokratikus, eléggé szőrözős eljárás, de ezt talán be lehet tudni annak a bizonyos szeptember 11-nek. Még az Emirátusokba hasonlóan nehéz bejutni. Olyan célokat, mint Izrael, szinte felejtsük el ebből a szempontból, de Jordániába egész könnyen be lehet menni, az oda való utazást a jordán király is szavatolja. Délkelet-Ázsia, Thaiföld, Bali, Burma, Kambodzsa, Vietnam újabb turistacélpont, és ahova nagyon sokan utaznak, az Kína, ahova szinte gond nélkül be lehet jutni, és magyarul beszélő kínai is van.

– Vannak még ilyen fekete foltok, mint ahogy említette az Egyesült Arab Emirátusokat, egy-egy ország, egy-egy térség valami miatt, ami ott jellemző?

– Például Uganda, Nigéria, Elefántcsontpart.

– Azt hallani Nigériáról, hogy ott éppen ellentétes irányú rasszizmus van, tehát a fehér embert nem nézik igazán jó szemmel.

– Az ország még nem turistacélpont, és én személy szerint nem is ajánlom senkinek, mert párszor majdnem otthagytam a fogam, úgyhogy Nigériát felejtse el mindenki, mint turistacélpontot!

– A szomszéd országok milyen kategóriába sorolhatók?

– Legutóbb éppen Prágába utaztam, busszal. A szlovák határon nagyon könnyű volt az átjutás, viszont a szlovák-cseh határon direkt bürokráciával meghosszabbították az áthaladást. Mindenkinek azt javaslom, hogy a szlovák-cseh határon ne álljon neki koronát váltani, mert legalább 20 százalékkal rosszabbul váltják, mint például Prágában. Ausztriával most már nincs gond, gyakorlatilag szépen át lehet menni, a romániai határon az eddig szokásos dolgoknak nézünk elébe. Néha-néha ötletszerűen kitalálnak bizonyos átjutást nehezítő föltételeket, lehet az nem létező díjaknak a beszedése, de hát azon túlesik valahogy az ember.

– Hasonló a helyzet Szerbiával kapcsolatban.

– Szerbiával igen, de ha Horvátország felé megyünk, akkor ott ez a dolog már megváltozik, hisz a horvát tengerpart, sajnos, most már kiváltotta a Balatont, most hazabeszélek, a Balaton-part üres, a horvát tengerpart viszont tele van – magyarokkal.

Gadácsi JánosKapcsolódó linkek:

Nyolc százalékkal több turista hazánkban

Elkészült a horvát sztráda Rijekáig tartó szakasza

Kevés a vendég a Balatonon

Egyre több négycsillagos szálloda épül a Balaton partján

Nem jönnek a kínaiak, a szakma azonban bizakodó

Perelhetők az utazási irodák, ha nem azt kapjuk, amire befizettünk

Comments are closed.