Hírtv

2004. júl. 06., 09:35

A kommandósokkal vívott tűzharcban négy palesztin és egy izraeli tiszt vesztette életét. Jeruzsálemben ma várhatóan a Gázai övezetből történő kivonulásról tanácskoznak. Az ülésen ENSZ-források szerint részt vesz az amerikai külügyminisztérium tisztviselője, az Oroszország, az Európai Unió, valamint a világszervezet különmegbízottja is.

Az izraeli különleges egységek nem sokkal napfelkelte előtt rohantak meg egy lakóépületet a nábluszi Ein Beit-Ilma menekülttáborban, és megölték a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet két tagját. Az egyik áldozatot a biztonsági források a csoport ciszjordániai katonai parancsnokaként azonosították, a másik fegyveres a helyettese volt.

Palesztin kórházi források szerint két amerikai állampolgár a nábluszi an-Nadzsáh egyetem tanára és 16 éves fia is életét vesztette, akik a megrohant lakóházzal szomszédos épületben laktak. Az izraeli hadsereg közlése szerint ide menekült át a katonák elől az egyik fegyveres, ezért nyitottak tüzet az épületre. A házra négy rakétát lőttek ki helikopterekről. Az akcióban egy izraeli katonatiszt is életét vesztette, három társa megsebesült, közülük ketten súlyosan.

A ciszjordániai Dzsenínben izraeli katonák megöltek két palesztin fegyverest, egyikük a Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalomhoz tartozó al-Aksza Martírjainak Brigádjai nevű fegyveres szervezet tagja. A katonai csoport vállalta a felelősséget a hétfő este a Gázai övezet déli részén fekvő Neve Dekalim zsidó település ellen aknavetővel elkövetett el támadásért, amely során egy telepes megsebesült.

Összecspás volt az izraeliek és a palesztinok között a Gázai-övezetben lévő Hán Junisz menekültábornál is, ahol a katonák lelőttek egy 14 éves palesztin fiút. A katonák azután nyitottak tüzet, hogy a palesztinok lövéseitől megsebesült egy zsidó telepes. A 2000 szeptemberben kezdődött palesztin felkelés során az erőszak eddig több mint 3100 palesztin és 920 izraeli életet követelt.

Comments are closed.