Magyar Rádió

Elhangzott: 2004- július 1-én

2004. július 6., kedd 15:50

Budapest a régió központja akar lenni, elhozni Bécsből a kongresszusi turizmust, a tőzsdét, de a valóságot tekintve egyre jobban lemarad a szomszédos fővárosok mögött. Parragh László szerint ennek az az oka, hogy hiányoznak azok a nagy ívű, kitekintő építkezések, amelyek egy világvárosra jellemzők.

1999. december 15-én leégett a Budapest Sportcsarnok és vele együtt rengeteg áru is, mert éppen karácsonyi vásárt rendeztek. A karácsonyi vásárt a SYM+SD Kft. szervezte, amelyet szintén hatalmas kár ért. Szántó András, a cég résztulajdonosa úgy érezte, valamit tenni kéne a sportcsarnok pótlására. Alig három hónap alatt fel is építették az SZAP, mai nevén SYMA rendezvénycsarnokot, ami úgy sikerült, hogy az anyacég, – amely egy magyar-svájci-izraeli vegyes vállalat – adott egy gyakorlatilag korlátlan időre szóló hitelt, valamint kerestek egy bankot, amelyik gyakorlatilag háttér nélkül is tudott finanszírozni egy ilyen projektet.

A Budapest Sport Aréna elkészülte után kérdés, meddig maradhat meg a SYMA rendezvénycsarnok. Szántó András elmondta, hogy szerencsére nemrég írták alá azt a szerződést, amely még 15 évig, azaz 2015-ig garantálja a csarnok működését, és a jelek szerint erre szükség lesz a jövőben is. A budapesti rendezvényszervező piac ugyanis abban mindenképpen izgalmas, hogy kevés a nagy befogadóképességű terem. Kereslet pedig biztosan van, hiszen a SYMA rendezvénycsarnok jelenleg is 80-90 százalékos éves lekötöttséggel működik és vannak már 2005-re is lekötött, fix programjaik.

Parragh László úgy véli, Budapest sajátos helyzetben van, mert azt mondjuk Budapesten, hogy mi a régió központja leszünk, elhozzuk Bécsből a kongresszusi turizmust, elhozzuk a tőzsdét, elhozunk nagyon-nagyon sok kulturális rendezvényt, de akkor, amikor a valóságot nézzük, akkor az derül kik, hogy egyre jobban lemaradunk ezekhez a városokhoz képest. Ennek pedig az az oka, hogy azok a projektek valójában nem épülnek meg, amik ehhez szükségesek lennének. Nincs az a nagy ívű, kitekintő építkezés, ami egy világvárosra jellemző. Nagyon fontos lenne, hogy ilyen típusú rendezvényeknek, megfelelő helyek is készüljenek és ennek ma az egyetlen reális esélye ez a sokat emlegetett és valójában nem alkalmazott PPP. A magántőke-állami tőke közös alkalmazása, amire érdekes példa a Forma 1-es pálya, ahol látszik az, hogy mekkora társadalmi hasznot tud generálni az, ha nemcsak a pálya bevételi díjait számolják egy-egy rendezvénynél, hanem az ország marketingjétől kezdve, a szállodaeladáson át, a vendéglátó egységek bevételeit, az autópálya díjakig mindent.

Kapcsolódó linkek:

Az államnak kell kárpótolnia a BS-tűz károsultjait

Olcsóbb lesz a parkolás a Budapest Sportarénánál

Fejlesztések a Hungexpo területén

Nyitókoncert a Budapest Sportarénában

Továbbra is vita a Budapest Aréna szerződéséről

Comments are closed.