Forrás: Magyar Rádió

Három hónap szabadság jár a teheneknek és a kecskéknek Ausztriában

2004. július 5., hétfő 7:16

331 olvasás

Irigylésre méltóan részletesen foglalkozik a körülöttünk lévő állatok védelmével az osztrák jogalkotó.

Tisztes összeget, 2000 eurótól 15 ezer euróig terjedő pénzt tartoznak fizetni azon szomszédaink – az osztrákokról van szó -, akik megsértik a náluk közelmúltban elfogadott állatvédelmi törvényt. Már a büntetés összegének széles skálájából is sejteni lehet, hogy a törvény megsértésének sokféle formája lehetséges. Van, akinek, ha jól értelmezem a törvényt, törvényszerűen nehezen érthető szavait, azért kell a zsebébe nyúlnia, mert arra vetemedik, hogy cirkuszában cirkuszi mutatványra, így például égő karikák átugrására készteti az állatok királyát, az oroszlánt. Az is szembekerül a szinte már drákóinak mutatkozó törvénnyel, aki kutya- és macska kölyköket árul áruházában.

Nem tudni, hogy a vétkek sorrendjében milyen hely illeti meg a tehenek és a kecskék elleni bűnöket. Az azonban biztos, hogy évi három hónap szabadság jár nekik, amikor is béklyót nem köthetnek a lábukra és gazdáik kötelesek a szabad ég alatt tartani őket. Aki pediglen erre nem hajlandó, vagy eltéveszti a napok számát, s így mondjuk csak egy hónapig tart az állati vakáció, az mint törvényt nem tisztelő polgár, fizetni kénytelen.

Némi probléma adódott a törvény elfogadása körüli vitában a rituális vallási szertartások lebonyolítása körül. Végül állatvédők és mészárosok kompromisszumra jutottak. Ezentúl a mohamedán és zsidó szakemberek érzéstelenítéssel kötik egybe az állatok levágását.

Az Európa talán legszigorúbb állatvédelmi törvényéről hírt adó Le Monde úgy véli, a törvény elfogadtatása valójában azzal magyarázható, a konzervatív kancellár így próbálja előkészíteni a talajt ahhoz, hogy a zöldek majdan hajlandóak legyenek koalícióra lépni vele és pártjával.

Ónody György

Comments are closed.