Forrás: Hírtv

Koszorús Ferenc ezredesre emlékeztek Budapesten

Dátum: 2004. Jul. 05., Monday, 07:15

Rovat Belföld

Az ezredes 1944 júniusában páncélos hadosztályával megakadályozta a fővárosi zsidók deportálását. Horváth János az 1945 Alapítvány elnöke méltató beszédében példa nélkül állónak és hazafias cselekedetnek nevezte az ezredes tettét.

Az emlékünnepséget a budapesti zsinagógával szemben tartották. Az ezredest ünnepi beszédében Horváth János méltatta. Elmondta : a világnak el kell töprengenie a katona hőstettén és tisztelettel kellene adóznia emlékének. Az 1945 Alapítvány vezetője példa nélkül állónak és hazafiasnak nevezte Koszorús Ferenc tettét.

Emlékeztetett: szerte a világban több száz család köszönheti életét Koszorús Ferenc bátorságának, aki nélkül Raoul Wallenberg kevesebb zsidó életet tudott volna megmenteni. A megemlékezésen elhangzott, hogy minden ország számára intő jel az ami 1944-ben történt .

A Horthy Miklós Társaság és a Bajcsy-Zsilinszky Társaság is megemlékezést tartott Koszorús Ferenc emléktáblájánál. Az ünnepségen Dobai Miklós úgy fogalmazott: a világ zsidósága számára a zsinagóga mellett ez az emlékhely a legfontosabb látnivaló Budapesten. Az emlékünnepségen részt vett Faludy Sándor is, a Fidesz Gazdatagozatának vezetője, aki figyelmeztetett: a hálás utókornak nem csak Koszorús Ferencről kell megemlékeznie, hanem Horthy Miklós kormányzóról is, aki kiadta a parancsot a zsidóság védelmére.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=24869

Comments are closed.