Lackó András: Az Élet fája c. fotókiállitásának tel-avivi megnyitójával egyidöben, a Sófár galériában is közreadjuk a több, mint 80 képet a művész engedélyével.

Kattints ide

Meghívó

Nepszabadság cikk az eseményről:

Negyven kép huszonhárom évről

NSZ • 2004. június 3. • Szerző: Yehuda Lahav

A magyarországi zsidók tragédiájának 60. évfordulójáról tartottak hétfő este megemlékezést a tel-avivi Diaszpórák Házában. A felszólalók – köztük Hóvári János magyar nagykövet, Sevah Weiss, a jeruzsálemi Jad Vasem országos tanácsának elnöke, valamint Ranni Finzi, a Diaszpórák Háza igazgatója – rámutattak: a magyar holokauszt szörnyűségét fokozza, hogy példátlan gyorsasággal hajtották végre a népirtást a háború utolsó szakaszában, amikor már mindenki előtt nyilvánvaló volt a náci Németország közelgő veresége. Finzi kiemelte, hogy a holokauszt 60. évfordulója alkalmából megrendezett magyarországi megemlékezéseken kifejezésre jutott a felismerés: a vészkorszak nemcsak a zsidók, hanem a magyar nép tragédiája is volt.

Ezzel egy időben, ugyancsak a Diaszpórák Házában megnyílt Lackó András fotóművész kiállítása, amelyen a magyarországi zsidóság életének elmúlt huszonhárom évét mutatja be. Lackó szülei a budapesti gettóban élték át az ostromot és a felszabadulást, a háború után pedig kivándoroltak. Ő maga Argentínában született 1947-ben, és szülei úgy döntöttek, nem tárják fel előtte származását. Zsidó gyökereit csak Budapesten, szinte véletlenül fedezte fel, amikor ösztöndíjasként 1975 és 1985 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult. 1986-ban, egy izraeli látogatás után feleségével együtt a kivándorlás mellett döntött. – Elhatározásom döntő tényezője volt, hogy a tel-avivi utcákon és házakban mintha a szüleimmel és a nagyszüleimmel találkoztam volna. Életvitelüknek tanúja voltam Argentínában, anélkül, hogy tudtam volna: zsidó szokások ezek – mondta el a Népszabadság kérdésére. Hozzátette: Budapesten kezdett érdeklődni a magyar zsidóság élete iránt, amelyet azután is szüntelen érdeklődéssel kísért, hogy Izraelbe vándorolt ki. Lackó negyven fotója augusztus utolsó napjáig tekinthető meg a Diaszpórák Házában.

 

Tel-Aviv, 2004. június

Comments are closed.