-A terror jelentôsen csökkent 2003-ban

-Az államelnök szíriai tárgyalásokat sürget

-Viharok az Oktatási Minisztériumban

-Esôk és viharok Izraelben

-1 sekel=0.23 US$, 47.02 HUF

A Belbiztonsági szervek a terrorról kiadott jelentése szerint a terror jelentôs csökkenése 2003-ban a terrorszervezetek vezetôi elleni akcióknak és a biztonsági fal épülésének köszönhetô. A jelentés szerint a terrocselekmények száma 30 %-al, a halottak száma pedig 50 %-al csökkent 2002-höz képest. A Hamasz vezetôje, Ahmad Jasszin sejk egy újságírónak a Gázai övezetben azt  nyilatkozta, hogy szervezete visszautasítja az amerikai javaslatot, Izrael területén belül a terror felfüggesztését egy évre, amiért cserébe a Egyesült államok nyomást gyakorolna az izraeli kormányzatra, hogy hagyják abba a Hamasz vezetôk elleni akciókat. Állítása szerint a Hamasz az utóbbi idôben nem hajtott végre Izraelen belül terrortámadásokat,

Az államelnök felszólítja a kormányt, hogy komolyan mérlegelje a Szíriából ékrezô felhívásokat a tárgyalások megkezdésére, annak ellenére, hogy szándékaik komolysága továbbra is kétséges. A kétségek nem akadályozhatják meg Izrael pozitív válaszát.

A Bagac, az Izraeli legfelsôbb bíróság elutasította a telepesek egy szervezetének és egy telepesnek a kérelmét, hogy tiltsa meg a katonaságnak lakókocsija felszámolását.

Limor Livnat Kultúrális és oktatási miniszter azt követeli helyettesétôl, Zvi Hendeltôl hogy tegye világossá az oktatási intézmények számára, hogy kérése nem a Minisztériumból eredô utasítás vagy felszólítás. Zvi Hendel a “Tkuma” nevû mozgalom nevében foldult az intézményekhez, és arra kérte ôket, hogy diákjaikat mozgósítsák a települések felszámolása elleni tüntetések érdekében. Livnat tárgyalt Hendellel, és felhívta rá, hogy a jövôben tartózkodjék az ilyen lépésektôl, és diákok politikai tüntetésekre való mozgósításától.

A Bagac, az Izraeli legfelsôbb bíróság elutasította Josszi Szarid baloldali Merec képviselô kérését, hogy semmisítse meg a Kultúrális és oktatási minisztérium döntését, mely az oktatási intézmények vezetôinek hatáskörét csökkentette. A bírók nem találták indokoltnak az ügybe való beleavatkozásukat.

Költségvetési források hiánya miatt megszûnik a fiatalkorú bûnözôk szabadulás utani rehabilitációjának programja.

 

Ma egész nap hideg volt és esett az esô Izraelben,

Galil 0-5, Haifa, Tel Aviv 8-14, Jeruzsálem: 3-8, Beer Sheva 7-14, Eilat 7-181 sekel = 47.02 frt, 0.23 US$

Comments are closed.