A Sófár Klub első peuláján a magyar zsidóság jövőjéről beszélgettünk. Vitaindítóként egy kérdőív kitöltésével értékeltünk néhány közkeletű vélekedést a zsidóság helyzetéről. Az átlagolt eredmények a következő táblázatban láthatók:

A zsidóság jövője Magyarországon

 

Osztályozd 1-5-ig az alábbi kijelentéseket.

1: Egyáltalán nem értek egyet vele

5: Tökéletesen egyetértek vele

1. A magyar zsidóság halott, aki még zsidó, jobban teszi, ha megszabadul ettől a tehertől, és beolvad, vagy irány Izrael/USA.

1,11

2. A magyar zsidóság menthetetlenül haldoklik, néhány év(tized), és vége.

1,22

3. A magyar zsidóság él, de a zsidó élet (judaizmus) haldoklik, amit látunk belőle, kétségbeesett önigazolási kisérlet.

2,88

4. A magyar zsidóság él, de többsége frusztrált/közönyös, mivel mindenki azt hiszi, hogy a tizenötéves (látszat)konszenzus, és az azt tükröző intézményrendszer ma is a többség megelégedésére szolgál.

4,20

5. A magyar zsidóság él, azonban fejlődése lényegében megrekedt az évszázaddal ezelőtti szinten, a jelenlegi választék: neológia/ortodoxia/cionizmus ma már nem elegendő. A jövő záloga a megújulás, a világ zsidóságához való felzárkózás.

4,11

6. A magyar zsidóság él, a tizenöt évvel ezelőtti konszenzus lényegében bevált, intézményei virágzanak, jövőjét három zsidó iskola, a Chabad, Zsidó Egyetem, ifjúsági szervezetek tucatjai garantálják.

2,11

 

A számok azt mutatják, hogy a jelenlévők a megújulást tartják a legsürgetőbb feladatnak. A vita során kirajzolódott, hogy nem a meglevő lehetőségek megváltoztatása, hanem azok kibővítése tűnik a kívánatosnak.

 

Az alábbi témák kerültek terítékre:

 

1. Vajon mit gondol ma a többségi társadalom a zsidókról? Inkább pozitív, vagy inkább negatív hatást váltanak ki a zsidó rendezvények körüli rendkívüli biztonsági intézkedések? Egyáltalán fizikai veszélyben vannak-e a zsidók ma Magyarországon? Inkább irritálják-e, vagy inkább szimpátiát ébresztenek-e a nemzsidókban a holokauszttal kapcsolatos, illetve a chanukai demonstrációk?

 

2. A zsidóság jövőjének zálogai a gyerekek. Vajon hány gyerek jár zsidó iskolákba, hányan kapnak valamilyen zsidó nevelést? Fogy, stagnál, vagy növekszik az öntudatos zsidók száma Magyarországon?

 

3. Ki mit tud a magyar zsidóság múltjáról? Ki mit tud a judaizmusról? Egyáltalán mi a judaizmus: vallás, filozófia, kultúra, etika, hagyomány? Ezek a kérdések úgy tűnik, ma, Magyarországon néhány tucat (néhány száz?) értelmiségit leszámítva, senkit nem izgatnak igazán.

 

4. Mi a zsidó út? Mi a neológia, az ortodoxia, és milyen zsidó irányzatok élnek a világban? Lehet-e, érdemes-e, és ha igen, hogyan lehet ma, Magyarországon zsidó életet élni?

Comments are closed.