„A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta Tom Lantosnak, az amerikai kongresszus külügyi bizottsága rangidős, demokrata párti tagjának Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn, az Országház kupolatermében.” MTI

Tisztelt Tom Lantos Úr!

 

Engedje meg, hogy a Sófár Egyesület nevében tisztelettel gratuláljak Önnek abból az alkalomból, hogy megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést.

Szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy figyelmébe ajánljam a Sófár Egyesület kezdeményezését, mely a magyarországi zsidó közösség demokratikus képviseletének megteremtését tűzte ki céljául. Amint Ön is bizonyára tudja, Magyarországon sok tízezer, egyes felmérések szerint 100,000-nél is több zsidó él, azonban a 20. század tragikus fordulatai következtében többségük elfordult a vallástól, a közösségtől. Ennek eredményeként ma a zsidók nagy száma ellenére csak egy szerény, néhány ezer fős vallási közösség rendelkezik képviselettel az izraelita felekezet, a MAZSIHISZ keretében. Egyesületünk azt szeretné, ha a vallási közösség és a szekuláris zsidóság összefogásából széleskörű társadalmi képviselethez jutna kisebbségünk, és ez alapot teremtene a szinte teljesen elhalt zsidó tradíciók újraéledéséhez.

 

Egyúttal reményemet fejezem ki, hogy a nem túl távoli jövőben, amennyiben elfoglaltsága engedi, személyesen is tudunk találkozni és eszmét cserélni erről a nagy horderejű kérdésről, mely egyszerre érinti a magyar zsidóság fennmaradását és a kisebbségi jogok demokratikus érvényesülését hazánkban.

 

Addig is szeretném figyelmébe ajánlani internetes oldalunkat, melyen tevékenységünk kibontakozásáról folyamatos tájékoztatást adunk. A címe: www.sofar.hu

 

Budapest, 2003. augusztus 13.

 

Tisztelettel:

 

 

                                                                                                            Seres Attila

                                                                                                                 elnök

Comments are closed.