Forrás: Híradó

100 éve született Aristoteles Onassis

Száz éve, 1906. január 15-én született Aristoteles Onassis (Arisztotelisz Onasszisz) görög hajótulajdonos, pénzember, akinek neve pár évtizede egyet jelentett a vagyonnal és a sikerrel, s aki korában a világ leggazdagabb embere volt.

A nagyításhoz kattintson a képre

A törökországi, az Égei-tenger partján fekvő Szmirnában (Izmir) született egy török állampolgárságú görög üzletember fiaként. A várost az első világháború után görög csapatok szállták meg, de a törökök 1922-ben visszafoglalták. A megtorlások és vérengzések elől a családnak is menekülnie kellett, Onassis koldusszegényen Argentínában kötött ki, ahol a legenda szerint a nyelvet telefonközpontosként, a beszélgetéseket kihallgatva tanulta meg. Ezután volt kikötői munkás, tányérmosogató, de hamarosan görög dohányból készült cigarettával (és egyes állítások szerint ópiummal) kezdett kereskedni. Akárhogy is történt, alig három év alatt kiváló kapcsolatokra tett szert, milliomos lett és megkapta az argentin állampolgárságot.

A nagyításhoz kattintson a képre

A harmincas évek elején felismerte, hogy a teherszállítás lesz a jövő üzlete, ezért a gazdasági válság idején, nyomott áron megvette első hat hajóját. Az évtized közepén beszállt a tankhajó-üzletbe is: 1938-ban ő építtette a világ első, 15 ezer tonnás tankhajóját. Vagyona elképesztő tempóban gyarapodott: a második világháború idején hajóit csillagászati összegért bérbe adta a szövetségeseknek, az ötvenes években előjogot szerzett a szaúdi olaj szállítására, a hatvanas években már ötmillió tonnás flottája volt. A negyvenes években Hollywoodba költözött, ahol a playboyok életét élte, az újságokba is bekerült rövid viszonya Gloria Swanson filmszínésznővel. Meleg kapcsolatok fűzték Evita Perónhoz is, az FBI soha be nem bizonyított gyanúja szerint a későbbi argentin elnökné révén tartott kapcsolatot a nácikkal. Az mindenesetre tény, hogy a totális tengeri háború során Onassisnak mindösszesen egyetlen hajója kapott találatot. (A legenda szerint a milliomos egy együtt töltött éjszaka után a reggel sütött omlettért gavallérosan tízezer dolláros – természetesen jótékonysági célokra fordítandó – csekket nyújtott át Evitának. „Ez volt a legdrágább omlett, amit valaha ettem” – mondta később Onassis.)

1946-ban úgy döntött, ideje lehiggadni és megnősülni, feleségnek üzleti vetélytársa, Sztavrosz Livanosz görög hajómágnás lányát szemelte ki. Gyorsan meghódította a tizenhét éves lányt, akit a papa csak fogcsikorgatva adott a negyvenegy éves vőlegényhez. Onassis pozíciói tovább erősödtek, amikor Livanosz másik lányát egy újabb görög hajótulajdonos, Sztavrosz Niarkhosz vette el, aki ezáltal a sógora lett. A három férfi együtt a világ legnagyobb és legbefolyásosabb hajózási érdekeltségét tartotta kézben.

Onassis 1951-től három évig illegális bálnavadászattal is foglalkozott, aminek az vetett véget, hogy a perui haditengerészet tüzet nyitott egy hajójára, és letartóztatta a tengerészeket. Onassis kiszállt az üzletből, a bálnavadász-flottát a kevésbé finnyás japánoknak adta el.

A nagyításhoz kattintson a képre

A telhetetlen vállalkozó rövidesen megszerezte a Monacót ellenőrző cég részvényeit, így gyakorlatilag övé lett a Monte Carló-i kaszinó. Tekintetét a fellegekre szegezve 1957-ben megalapította az Olympic Airways légitársaságot, a mai görög nemzeti légivállalat elődjét. Nem sokkal később az amerikai kormánnyal akasztotta össze a bajszát az Aramco olajtársaság ellenőrzése kapcsán, de ezúttal (a CIA által korrupcióról kiszivárogtatott hírek nyomán, megtépázott hírnévvel) visszavonulót kellett fújnia. A társadalmi életben gyorsan javított: Monacóban összebarátkozott Churchill-lel, akivel – annak 1964-ig bekövetkezett haláláig – szoros kapcsolatban maradt. Az 1967-es arab-izraeli háború még tovább növelte vagyonát, mert hajóival a lezárt szuezi-csatorna helyett Afrika megkerülésével szállította az olajat.

A nagyításhoz kattintson a képre

Hűtlenkedései miatt házassága megromlott, s 1961-ben elvált feleségétől. Onassis ekkor már Maria Callas társaságában mutatkozott, a két szenvedélyes görög zajos viszonyát a címlapokon tárgyalta a sajtó. A betűk még nagyobbak lettek, amikor Onassis szakított az operaénekesnővel és 1968-ban váratlanul elvette az amerikai „nemzeti kincsnek” számító Jacqueline Kennedyt, a meggyilkolt elnök özvegyét. (A valóságban nem szerelem volt köztük: a férje és sógora meggyilkolásától megrettent Jackie a biztonságot kereste a milliárdosnál, aki társadalmi kapcsolatai építésére használta a frigyet.)

A nagyításhoz kattintson a képre

1973-ban fia repülőbaleset áldozata lett, ettől kezdve Onassis egészsége gyorsan romlott. (Addig képes volt arra, hogy akár két vagy három napot is végig tudott dolgozni, s alig 12 óra alvás után ismét kipihenten ébredt.) A világ leggazdagabb embere 1975. március 13-án halt meg egy párizsi kórházban, felesége ekkor éppen New Yorkban adott estélyt. Mérhetetlen vagyonát – szállodák, bankok, ingatlancégek, tartályhajók, a görög nemzeti légitársaság, athéni, monacói, montevideói és párizsi villa, továbbá a Christina nevű yacht, pontosabban úszó palota, ahol ideje legnagyobb részét töltötte – lánya örökölte, Jacqueline Onassis csak egy kis töredéket kapott. Végső nyugvóhelye a Ión-tengerben fekvő, fenyvesek borította Skorpió-sziget, amelyet 1963-ban vett meg és minden luxussal felszerelt pihenőhellyé varázsolt.

Lánya, a boldogtalan Christina 1988-ban halt meg, unokája, a világ leggazdagabb örökösnője, Athina Roussel 2003 elején kapta meg a 3,5 milliárd dolláros vagyont és tavaly decemberben ment férjhez.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.