Forrás: Magyar Rádió

Jobb későn, mint soha. Az izraeli külügyminisztérium bocsánatot kért a Beatlestől. A hivatalos bocsánatkérés egy 43 évvel ezelőtti ügy miatt történt. Ugyanis akkoriban a kormány nem engedélyezte az együttes izraeli szereplését.

A Nagy-Britanniába delegált izraeli nagykövet ma találkozik Jonh Lennon nővérével a Liverpuli Beatles Múzeumban, hogy személyesen is tolmácsolja a külügy szavait, és átadjon egy hivatalos elnézést kérő levelet az 1965-ben történtekért. Hasonló levelet kap Paul McCartney és Ringo Starr, valamint az azóta elhunyt George Harrison rokonai is.

Akkoriban, 43 éve meghívták az Izraelben is rendkívül népszerű angol együttest, de több parlamenti képviselő követelésére lefújták a koncertet. Ugyanis a Knesszet tagjai attól tartottak, hogy a rockzene bomlasztó szellemével megfertőzi az izraeli ifjúság szellemét és lelkét. Hosszú hajukkal és kábítószer-használatukkal kárt okozhatnak a Tel Aviv-i ifjak körében. Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy hiba volt a Beatles letiltása Izraelben, s ezért született a kései bocsánatkérő gesztus.

(Shiri Zuszsa, Jeruzsálem)

Comments are closed.