Forrás: HVG

Közel-Kelet

Lemondásra szólította fel Ehud Olmert miniszterelnököt kedden Eitan Cabel, az Izraeli Munkapárt főtitkára.

A baloldali vezető politikus szerint a kormányfőnek a két évvel ezelőtti libanoni háborúban hozott hibás döntések miatt kell távoznia tisztségéből. Álláspontját a közszolgálati rádióban fejtette ki egy nappal azelőtt, hogy a hadjáratot elemző kormánybizottság nyilvánosságra hozza végleges jelentését.

Az Élijahu Vinograd nyugalmazott bíró vezette testület tavaly áprilisban már kiadott egy előzetes jelentést, amelyben súlyosan elmarasztalta Olmertet, Amír Perecet, a vizsgált időszak védelmi miniszterét és Dan Haluc volt vezérkari főnököt. A két utóbbi tisztségviselő a dokumentum közzététele után benyújtotta lemondását – emlékeztetett Cabel, aki a jelentésben foglaltak miatt tavaly távozott a kormányból.

A Háárec című napilap értesülése szerint Olmert bizalmasai közölték a Munkapártot irányító Ehud Barak védelmi miniszterrel, hogy a miniszterelnök nem fontolgat előre hozott választásokat, és a törvénykezési periódus végéig, 2010 novemberéig hivatalban akar maradni.

A 19 munkapárti képviselő támogatásának híján a 120 fős kneszetben 67 mandátumot birtokló kormánykoalíció összeomlana, és az előre hozott választások valószínűleg a jobboldali Likud győzelmét hoznák.

Comments are closed.