Forrás: Magyar Rádió

Condoleezza Rice Jerikóba utazik, hogy találkozzon Mahmud Abbász palesztin elnökkel, majd később Jeruzsálembe tart, hogy beszéljen Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel.

Az előrejelzések szerint Abbász majd arra kéri az amerikai közvetítést, hogy hasson Izraelre a palesztinok életkörülményeit javító intézkedések ügyében, hogy kevesebb útelzárással és utazási korlátozással küzdjenek Ciszjordániában, és hogy Gázában javuljon a helyzet az átkelők megnyitásával és a gazdasági nehézségek enyhítésével.

Abbász egy nemzetközi konferencia összehívását is sürgeti a palesztin-izraeli viszály ügyében, amit Jeruzsálemben minden bizonnyal elutasítanak majd, mivel Izrael szerint csakis a kétoldalú tárgyalások hozhatnak előrelépést a válságban. A könnyítések ügyében viszont valószínűleg elhangzanak majd ígéretek a palesztinok felé, sőt, talán a tűzszünet Ciszjordániára való kiterjesztése is szóba kerül már a közeli napokban a ritkábban ugyan, de továbbra is érkező Kasszam rakéták ellenére.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.