Forrás: Magyar Rádió

Nehéz napja van az izraeli rendőrségnek. A pénteki imanapon a palesztinok nagyszabású tiltakozásra készülnek amiatt, hogy az izraeli tüzérség támadása 20 palesztin életét oltotta ki néhány nappal ezelőtt.

Az Izrael lakóinak mintegy 20 százalékát kitevő arabok a gázai 18 halottat eredményező szerdai ágyúzás miatt tiltakozó nagygyűlést jelentettek be Názáretben és spontán tüntetésektől tartanak a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél is, ezért ma csak a 45 évesnél idősebb férfiak, a nők és a gyerekek imádkozhatnak ott.

Ráadásul délután tartják Jeruzsálemben a melegek büszkeség-parádéját is. Bár az ultraortodoxok támadásaitól tartva és a rendőrség nehézségei miatt nem lesz menet, csak egyhelyben zajló rendezvény, a héber egyetem szabadtéri amfiteátrumában.

Az arab vezetők a jeruzsálemi melegek megjelenése ellen is tiltakoznak, annak engedélyezése szerintük veszélyezteti a város szentségét a muszlimok számára is. Az egyik sejk azt nyilatkozta, hogy Izrael döntése a parádé megtartásáról a Nyugat iszlám elleni harcának része.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.