Forrás: Magyar Rádió

A kormányzó Hamász és a Mahmúd Abbász vezette Fatah a hírek szerint megállapodott a palesztin egységkormány létrehozásában. Amennyiben megalakul az új kabinet, némileg enyhülhet a feszült közel-keleti helyzet.

Hajnalban Izrael újabb légi csapást hajtott végre a Gázai övezetben.

Palesztin kórházi források szerint egy iskolabusz mellett becsapódó izraeli rakéta megölt egy 17 éves diákot és megsebesített öt másik utast, köztük egy tanárt. Palesztin szemtanúk szerint az izraeli légierő hajtotta végre a támadást. Az izraeli hadsereg illetékesei szerint egy szárazföldi lövedék a felelős, amit egy rakétakilövő csoport ellen irányoztak.

Izraeli katonai szóvivők szerint végéhez közeledik a körülbelül egy hete indított „őszi felhők” nevű hadművelet, melynek célja a Kasszam rakéták kilövésének leállítása volt, de amely mintegy 50 palesztin és egy izraeli halálos áldozat ellenére igencsak eredménytelennek bizonyult. Ugyanis tegnap is körülbelül tíz rakéta landolt izraeli területen.

A palesztinok vérengzésnek minősítették az akciót és bejelentették, hogy az izraeli rakéták az elrabolt Gilad Salid életét is veszélyeztethetik, mire Izraelben azt válaszolták, hogy Salid testi épségéért továbbra is a Hamaszt terheli minden felelősség.

Közben palesztin források szerint az éjjel véglegesen megállapodott egymással a Fatah és a Hamasz az új egységkormányról, bár az új kormányfő személyéről még nem született döntés. Állítólag két napon belül várható az új kabinet névsorának ismertetése, bár ezt sokan kétkedéssel fogadják, miután az elmúlt hetekben már többször is felröppentek hasonló információk, amelyek korainak és tévesnek bizonyultak.

Shiri Zsuzsa(Jeruzsálem), MR

Comments are closed.