Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli államfőt szexuális zaklatás, megvesztegetés, tiltott lehallgatás miatt állíthatják bíróság elé. Amennyiben a hagyományoknak megfelelően ő nyitná meg a törvényhozás ülését, arról több képviselő távol maradna.

A rendőrség szerint egyértelműek a bizonyítékok, amelyek alapján törvény elé kerülhet Izrael köztársasági elnöke. A vizsgálat során az elnök gyanúba keveredett az elnöki amnesztiákkal kapcsolatos megvesztegetési ügyekben és felmerült az is, hogy titokban lehallgatta az elnöki iroda dolgozóinak beszélgetéseit, ami szintén büntetendő.

Az utóbbi három hónapban a nyomozók nagy erőkkel kutatták Kacav múltját, miután sorra jelentkeztek nők, végül már nyolcan, akik azt állították, hogy az elnök karrierének különböző állomásain molesztálta őket, sőt olyan is volt, aki egyenesen azt állította, hogy megerőszakolta. A vádak egy része mára elavult, de a kiszivárgott hírek alapján négy esetben megalapozott a rendőri gyanú. Igen valószínű, hogy bírák elé kerül a likudos politikus.

A knesszet hamarosan megkezdi őszi ülésszakát, amit hagyományosan az elnök nyit meg, általában beszéddel. De több parlamenti képviselő kijelentette, hogy bojkottálja a bűnügyekbe keveredett politikust és távol marad. Kérdés, és Izraelben mostanában azt találgatják, hogy ezek után ő maga miként dönt: távol marad-e vagy mégis megjelenik a ceremónián, miután mindeddig hevesen tagadta az ellene felhozott vádakat.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.