Forrás: Magyar Rádió

Tizenötödik alkalommal rendezik meg Zempléni Fesztivált augusztus 14. és 26. között. A Sárospatak, Szerencs, Sátoraljaújhely és Tokaj környékén zajló fesztivál mintegy 40 településen zajlik. A rendezvények 72 színpadon zajlanak, és lesz fél tucat kiállítás is.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató arról számolt be, hogy a Sárospatak, Szerencs, Sátoraljaújhely és Tokaj környékén zajló fesztivál mintegy 40 településen zajlik. Ezek között városok éppúgy vannak, mint apró falvak. A fesztivál ezúttal „kirándul” a határokon túlra is, mivel Kassán és Eperjesen is lesznek programok. Eredetileg több szlovákiai helyszínt szerettek volna, de nem nyertek azon az európai uniós pályázaton, amely ezt lehetővé tette volna. A rendezvények 72 színpadon zajlanak, és lesz fél tucat kiállítás is.

Óriási segítséget jelent, hogy van egy nagy magyar cég, amelyre évek óta biztosan támaszkodhatnak, sőt volt olyan év, amikor ennek a cégnek volt egyedül köszönhető a fesztivál megtartása. Idén az NKA programja kiemelt eseményként támogatta. Az állami pénzek mellett beszálltak a települési önkormányzatok és a helyi vállalkozók, ami azért is örvendetés, mert jelzi, hogy megértették az ebben rejlő üzleti lehetőségeket is. A jól működő fesztivál ugyanis nemcsak a kultúrára alapoz, hanem a gasztronómiára, a turisztikai szolgáltatásokra, a kereskedelmi szálláshelyekre stb.

A fesztivál specialitása elsősorban a komolyzene, de emellett lesz jazz, világzene, templomi koncertek, néptánc. Különlegesség kulturális csemege lesz az Izraelből érkező zsidó-arab kamarazenekar, amely önálló estje mellett Mozart-koncertet is ad. Ősbemutató lesz Bartók Zene húros hangszerekre, ütősökre és celestára című művének bemutatója. Sztárparádának ígérkezik az a Mozart-est, amelyen Miklósa Erika, Szakcsi Lakatos Béla és Bálint János viszi el a klasszikus zenét a jazz irányába.

Zempléni Fesztivál – 2006. augusztus 14-26.

Gellért András interjúja nyomán

Comments are closed.