Forrás: Magyar Rádió

Felháborító provokációnak nevezte a Hezbollah akcióit Condoleezza Rice, s arról beszélt, hogy a térségben lévő szövetségeseivel Washington a stabilitás és a hosszan tartó béke feltételeit akarja megteremteni.

A külügyminiszter – aki vasárnap indul közel-keleti körútra -, Washingtonban tartott sajtóértekezletén beszélt a közel-keleti válságról. Megvédte azt az álláspontját, hogy látogatása során nem találkozik a Hezbollah vezetőivel, vagy szíriai támogatóival. „Szíria nagyon jól tudja, hogy mit kell tennie, és a Hezbollah pedig az egész probléma forrása” – fogalmazott Rice. Szavai szerint az Egyesült Államok elkötelezett a vérontás megállításában, de csakis akkor, ha ehhez megvannak bizonyos feltételek. Az egyik ilyen feltétel a foglyul ejtett két izraeli katona elengedése.

„Szeretnénk minél sürgősebben véget vetni az erőszaknak és szeretnénk megszólítani ennek az erőszaknak az előidézőit is, de a tűzszünet hamis ígéret lenne, ha csak egyszerűen a status quóhoz térnénk vissza. A politikai feltételek nélküli, azonnali tűzszünetnek nincs értelme” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője. Washington ugyanis mindmostanáig ellenállt annak a nemzetközi nyomásnak, hogy a maga részéről gyakoroljon nyomást Izraelre, a harcok beszüntetése érdekében. Rice szerint, ha most feltételek nélküli tűzszünet lenne, akkor hat hónap múlva újból ott tartana a helyzet, ahol most.

A külügyminiszter elmondta, hogy tárgyal majd Izraelben, a palesztin területeken, s részt vesz a válságról rendezett nemzetközi konferencián Rómában. Az utazás előtt, még vasárnap, a Fehér Házban találkozik szaúdi tisztségviselőkkel; egészen pontosan Szaúd al-Fejszál herceggel, a külügyminiszterrel, és Bandar bin-Szultan herceggel, aki a szaúdi nemzetbiztonsági tanács vezetője. A találkozót a szaúdiak kérték, és természetesen a libanoni válságról tárgyalnak majd.

Közben a Demokrata Párt szenátusi vezetői felszólították Bush elnököt arra, hogy küldjön magas rangú különmegbízottat a térségbe. A szenátus demokrata csoportjának vezetője, Harry Reid és a szenátus külügyi bizottságának tagja, Joe Biden Bushhoz intézett levélben fejezte ki meglepetését, hogy Condoleezza Rice körútja, szerintük, túl rövid az érdemi diplomáciához.

Pénteken későn este Kofi Annan, az ENSZ főtitkára nyilatkozott az egyik hírtelevíziónak, és interjújában arról beszélt, hogy szerinte Libanon a humanitárius katasztrófa felé halad. Tudomása szerint ötszázezer libanoni hajléktalanná vált, és százötvenezernyi libanoni már elmenekült Szíriába. Kofi Annan figyelmeztette is Izraelt, hogy egy esetleges libanoni invázió fokozná a Hezbollah Izrael-ellenes támadásait, egyúttal arra buzdította Washingtont, hogy vonja be Szíriát és Iránt a konfliktus megoldásába. Az ENSZ-főtitkár nemzetközi erőket szeretne Libanonba, hogy segítsék a bejrúti kormányzatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1559-es számú határozatának végrehajtásában. Ez a határozat a Hezbollah lefegyverzését írja elő.

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.