Forrás: Magyar Rádió

Izrael az újévre készül. A zsidó vallás szerint hétfő este az 5766. esztendő kezdődik el.

A zsidó újév általában szeptember-október környékére esik, minden évben más időpontra, az ősi holdnaptárnak megfelelően. Izraelben az újév egy kétnapos ünnep, amikor a régen látott családtagok összejönnek, meglátogatják egymást, és ilyenkor zajlik a Magyarországon karácsonykor esedékes nagy ajándékozás is.

Törvény szabályozza, hogy újévre a dolgozóknak ajándék jár. Persze, ez nem valami eget verő meglepetés, általában a munkahelyi tanácsok listájáról választanak az emberek hősugárzót, vagy kisrádiót, de a gazdag cégek gyakran értékes vásárlási utalványokkal is kedveskednek.

A hívők este a zsinagógában ünneplik az új évet, ott megfújják az általában kos szarvából készült sófárt, majd otthon mindenkit, a vallásosokat és a hitetleneket is gazdag vacsora vár, amelyen a hagyományoknak megfelelően főleg édes dolgokat illik fogyasztani, hogy édes és kellemes legyen a következő esztendő. Ilyenkor az európai, vagyis askenázi és a keleti szefárd zsidók egyaránt rengeteg halat esznek. A népszokás szerint ki kell dobni a hal farkát, viszont meg kell enni a fejét, hogy az év az új kezdetekről és ne a dolgok végéről szóljon.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.